Boardman na snelle tijdrit afgestapt in Zwitserland

ROTTERDAM, 20 JUNI. Chris Boardman heeft gisteren een zware tijdrit in de wielerronde van Zwitserland gewonnen. De Britse specialist in de race tegen de klok haalde over de 30 kilometer, met tegenwind, een opzienbarend uurgemiddelde van 52.27. Boardman, die vijfenvijftig seconden sneller was dan de als derde eindigende klassementsleider Pascal Richard, trok zich direct na de etappe uit de Tour de Suisse terug. De renner van de ploeg Gan waagde zich niet aan de zware bergritten, waarvan de eerste vandaag begint.

Richard moest naast Boardman ook aan Gianluca Pierobon, zijn belangrijkste concurrent in de strijd om de eindzege, voorrang verlenen. Desondanks hield de 30-jarige Zwitser de gele leiderstrui om de schouders. Maar Richard, oud-wereldkampioen veldrijden, heeft in de algemene klassering nog slechts 27 seconden voorsprong op Pierobon. Toni Rominger, drievoudig winnaar van de Vuelta, gaf 1.05 toe op Boardman. In de etappe van zaterdag won de Italiaan Marco Saligari, de eindwinnaar van vorig jaar.

Erik Dekker bleef in de Ronde van Zweden in de top van het klassement. Hij staat vierde, op 21 seconden van de Let Arvis Pizkis. Pizkis onttroonde zaterdag door zijn zege in de vierde etappe de Zweed Lafis als leider. Gisteren triomfeerde de Zweed Stefan Andersson in de vijfde etappe, voor de Nederlandse amateur Angelo van Melis.

De Italiaan Stefano Della Santa heeft de Bicicleta Vasca gewonnen. Het was na de Ruta del Sol en de Catalaanse Week de derde eindzege van de 26-jarige ploegmakker van Rominger in een Spaanse rittenkoers. Della Santa moest tot op de bodem gaan. Hij won het gevecht met Evgeni Berzin op punten. De Russische Girowinnaar zegevierde in de laatste etappe - met een aankomst op de hoogte van Arrate - maar werd geen eindwinnaar. In tijd finishte hij gelijk met de Italiaan, die echter een beter puntentotaal had. Berzin boekte zijn tweede zege in de Baskische ronde, zijn negende dit seizoen.

Zaterdag was de dagprijs voor Gianni Bugno. De tweevoudige ex-wereldkampioen was in Eibar na een rit over 159 kilometer het snelste in een tumultueuze sprint. Podenzana en zes medevluchters kwamen in de laatste tweehonderd meter ten val. Coppollilo was het voornaamste slachtoffer. De Italiaan brak zijn sleutelbeen. (ANP/AFP)