Berlijners zwaaien geallieerden uit met vreugde en droefheid

Foto's: BERLIJN - Meer dan 75.000 Berlijners hebben afgelopen zaterdag de laatste parade van Amerikaanse, Franse en Britse troepen bijgewoond. De parade is sinds de bouw van de Berlijnse muur in 1961 elk jaar gehouden als teken van de westerse solidariteit met West-Berlijn.

Na de openstelling van de Muur in 1989 is aan die traditie een einde gekomen.

Bij de afscheidsparade zaterdag zei Berlijns burgemeester, Eberhard Diepgen, met gemengde gevoelens afscheid te nemen van de Amerikaanse, Franse en Britse militairen. “We denken aan de komende terugtrekking van de geallieerde strijdkrachten met een mengeling van droefheid en vreugde”, aldus Diepgen, die zei blij te zijn over de hereniging van Duitsland maar ook te moeten constateren dat veel Berlijners bedroefd zijn dat de geallieerde troepen de hoofdstad verlaten. “Gedurende de afgelopen vijftig jaar hebben u en uw kameraden in de voorste verdedigingslinie gestaan niet alleen voor de vrijheid van Berlijn, maar ook voor die van Europa en voor het recht op zelfbeschikking van de volken.”

Het afscheid van de Russische troepen is gescheiden van het vertrek van de westelijke troepen, hoewel Moskou op een gezamenlijke parade had aangedrongen omdat de Russen betrokken waren bij de gezamenlijke strijd tegen nazi-Duitsland. Volgens het weekblad Der Spiegel zou er tussen Duitsland en Rusland nog geen overeenstemming bestaan over de manier waarop op 31 augustus afscheid wordt genomen van de Russische troepen in Duitsland. Volgens het weekblad zou Kohl willen dat de Russische president, Boris Jeltsin, dan een krans legt bij een Berlijns gedenkteken voor de slachtoffers van oorlog en tyrannie. Dat monument werd niet alleen opgericht voor de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog, maar ook voor degenen die hebben geleden onder het stalinisme. (Foto Reuter)