Bemiddeling Jemen levert nog niets op

KAIRO/ SANA'A, 20 JUNI. Bemiddelingspogingen van een speciale afgezant van de Verenigde Naties in de oorlog in Jemen hebben vooralsnog niets opgeleverd. De afgezant, de Algerijnse ex-minister Lakhdar Brahimi, heeft het afgelopen weekeinde in de Egyptische hoofdstad Kairo vruchteloze besprekingen gevoerd met Noord- en Zuidjemenitische delegaties, die elkaar geen enkele concessies wensten te doen, en elkaar evenmin wilden ontmoeten. Brahimi reist morgen naar New York terug om de secretaris-generaal van de VN, Boutros Boutros-Ghali, verslag uit te brengen.

De meningsverschillen betreffen in eerste instantie toezicht op een staakt-het-vuren in de zeven weken oude oorlog. Zuid-Jemen, dat zich eind mei van de vier jaar oude eenheidsstaat afscheidde, eist grootscheeps internationaal toezicht met inbegrip van een rol voor de Veiligheidsraad. Noord-Jemen daarentegen, dat koste wat het kost de eenheid wil handhaven, houdt vast aan controle op een bestand door een uitgebreide versie van een voor de oorlog al bestaand bemiddelingscomité van Jemenitische, Arabische en Westerse officieren.

In Jemen zelf meldde het noorden een zuidelijke luchtaanval op de kustplaats Mukha, waarbij 17 doden waren gevallen. Het zuiden ontkende een dergelijke aanval en noemde de beschuldiging een voorwendsel voor verdere bombardementen op woonwijken van het zuidelijke bolwerk Aden. (Reuter, AFP, AP)