Belgen vooral sterk in het verprutsen van kansen

ORLANDO, 20 JUNI. Paul van Himst wuifde triomfantelijk naar het Belgische mini-legioen op de tribunes. Vervolgens feliciteerde hij de Rode Duivels op het veld één voor één. Er was echter geen enkele reden voor de bondscoach om zo opgetogen te zijn. België mocht de handen dichtknijpen met de 1-0 overwinning op Marokko. Het laatste half uur waren zijn spelers bij 34 graden niet meer vooruit te branden. De lat stond een verdiende gelijkmaker voor de Afrikanen twee keer in de weg.

Het duel gaf een aardig beeld van de armoede in Groep F waartoe ook Nederland behoort. Marokko had een technisch overwicht en aan het eind van de wedstrijd zelfs een betere conditie, maar taktisch was het allemaal heel pover wat het team van coach Abdellah Blinda liet zien. Enkele individueel sterke spelers sprongen in het oog. Zoals de onvermoeibare sjouwer Daoudi op de rechterflank, die ook nog eens over een goede balbehandeling beschikte, de soepele verdediger Naybet die Weber in de zone uitschakelde en de sterke invaller Bahja. Maar voor het doel van Preud'homme was er geen sprake van enig raffinement noch van goed uitgespeelde combinaties. De Mechelse keeper, die volgend seizoen het doel van Benfica verdedigt, moest de Belgen desondanks verschillende keren redden van een blamage.

Het was een zwaktebod tegen zo'n klein voetballand dat Van Himst in de tweede helft een aanvaller, Luc Nilis, moest inwisselen voor een middenvelder, Marc Emmers. De Belgen liepen op dat moment, tien minuten na rust, al op hun laatste benen. Marc Degryse: “We kregen toen last van de warmte. De Marokkanen waren daarna in het voordeel. Soms leek het wel of je keel werd afgesneden. Aan drinken dachten we maar niet te veel Je kon wel aan de gang blijven. Alle krachten vloeiden uit ons lichaam weg. We hebben daar niet goed op geanticipeerd. We gingen bijvoorbeeld te veel met de bal lopen. Maar ja, als iedereen stilstaat, ga je dat onbewust doen.” De eerste drankpauze kwam pas na een half uur.

De Marokkaanse Belg Nacer Abdellah kon zijn hoon over de excuses van de oververhitte Duivels, die hun naam geen eer aandeden, niet onderdrukken. “Wat een flauwekul, dat wij beter tegen de warmte zouden kunnen. Dat is een probleem voor iedereen. Acht spelers van ons team komen uit voor clubs in Europa. Ik ben zelf opgegroeid in Vlaanderen. De Belgen hebben gewoon geen goede conditie. We konden ze de tweede helft voortdurend onder druk zetten. Ik hoop nu dat er een winnaar komt uit het duel tussen België en Nederland. Maar die teams zullen het wel op een akkoordje gooien. Ze spreken immers dezelfde taal.”

Abdellah neemt geen blad voor de mond. Daardoor zorgde hij al eerder voor commotie. Bij zijn club Waregem werd hij tot ongewenst persoon verklaard na een conflict dat zijn oorsprong vond begin januari van dit jaar. De verdediger keerde volgens de clubleiding twee dagen te laat terug van een oefenwedstrijd van zijn land tegen Nantes. Vervolgens werd hij door Waregem twee maanden geschorst. Hij mocht zelfs niet meer aan de training deelnemen.

In de aanloop naar het WK deed Abdellah vervolgens een boekje open over “wilde toestanden” bij Waregem. Zo zou de Pool Urban volgens hem een verhouding hebben gehad met de dochter van de trainer Pol Theunis, wat hem natuurlijk een streepje voor gaf op de concurrentie. Waregem heeft vanuit België laten weten dat hij moet stoppen met zijn “lasterpraktijken” en de club houdt hem desondanks aan zijn contract. Want Abdellah weigert nog ooit voor Waregem uit te komen.

“Sterker nog”, zegt hij opgewonden. “Ik ga helemaal niet meer terug naar België. Daar discrimineren ze op grote schaal buitenlanders. Het zal er nooit meer beter worden. Ik heb voor mijn vaderland gekozen. Die straf was in strijd met de FIFA-regels. Daarmee was voor mij de maat vol. Ik stop nog liever met topvoetbal dan dat ik terugkeer naar België. Ze hebben nu gedreigd een rechtszaak tegen mij aan te spannen. Maar onze koning Hassan II zal ingrijpen en mij te hulp schieten. Ik heb nog twee maanden salaris te goed. Het is een zootje bij Waregem. Vraag het maar aan Hendrie Kruzen. Die wil ook niet meer voor Waregem uitkomen.”

Meer woorden dan daden. Op het biljartlaken van de goed bezette Citrus Bowl kon Abdellah in elk geval niet voorkomen dat Luc Nilis in de elfde minuut geheel vrij kon voorzetten, waarna Marc Degryse de bal tegen het net kopte. De kleine aanvaller van Anderlecht was de mistastende Marokkaanse doelman Azmi in de lucht de baas. “Een kwestie van timing”, zei Degryse later. “De keeper kwam te laat uit zijn doel.” Daarna verprutsten de Belgen verschillende kansen.

De om zijn Torinstinct alom geprezen ex-Kroaat Josip Weber ontpopte zich als een houten klaas. Of misschien werd het contrast vergroot door de soepele tred van de Marokkanen. Kort voor rust kreeg Weber een enorme kans om de wedstrijd vrijwel te beslissen. Zijn trage gepingel gaf de verdediging van de Afrikanen alle tijd om in te grijpen.

Degryse: “We hebben zo wel drie doelrijpe mogelijkheden gehad. Op een wereldkampioenschap moet elke kans een doelpunt zijn.”

Weber raakte na een onnodige charge van doelman Azmi geblesseerd aan zijn knie en zal twee dagen rust moeten houden. Azmi werd met een brancard van het veld gedragen. Hij klaagde na afloop over hoofdpijn. ---------------------------------------------------------------------

In België zijn gisteravond na de wedstrijd tussen beide landen Belgische en Marokkaanse voetbalsupporters in een aantal steden met elkaar op de vuist gegaan. In het Waalse Verviers vielen bij rellen schoten en raakte volgens de politie één van de oproerkraaiers gewond. De verwondingen zouden volgens een woordvoerder niet ernstig zijn. Ook in Lier, Antwerpen, Brussel, Lokeren, Lommel, Zonhoven en Helchteren kwam het tot confrontaties, al bleven ze beperkt tot schermutselingen en kleine vechtpartijen. In de hoofdstad sloot de politie de Grote Markt voor enige tijd af. De Rijkswacht stuurde complete pelotons de steden in om de rust zoveel mogelijk te bewaren.

    • Erik Oudshoorn