Zuid-Korea verrast pover Spanje in slotminuut

DALLAS, 18 JUNI. Het eerste stuntje bij het WK komt op naam van Zuid-Korea. De Aziatische ploeg, op papier één van de zwakkere teams in Groep C, maakte vannacht in de wedstrijd tegen het favoriete Spanje een achterstand van 2-0 ongedaan. Dat gebeurde in de laatste zes minuten. De gelijkmaker van invaller Seo Jung Won viel vier seconden voor het verstrijken van de officiële speeltijd, 2-2.

De sensationele remise was dik verdiend. Zuid-Korea was vooral in de eerste helft de betere ploeg. Spanje, dat aanvoerder Nadal al in de 25e minuut met rood zag vertrekken, maakte een povere indruk. “Ik wist dat we hiertoe in staat waren”, zei bondscoach Kim Ho. “Zelfs bij 0-2 hield ik hoop. Ik zag de vermoeidheid bij de Spanjaarden om zich heen grijpen. Wij daarentegen bleven tot aan het einde gretig en fit.”

De Spanjaarden hadden grote moeite met hun snelle en behendige opponenten. Vrijwel elke combinatie strandde op het dynamische verdedigingsblok. Aan de andere kant ging van de beweeglijke Aziaten veel dreiging uit. Bij de eerste doorbraak van Zuid-Korea greep Nadal foutief in. De aanvoerder liep Ko Jeong-woon vlak voor de rand van het strafschopgebied omver. Voor die onbesuisde overtreding kreeg hij rood.

“Het vertrek van Nadal was een zware klap voor ons”, bekende de Spaanse bondscoach Clemente. “Bij 2-0 voelden we ons veilig, maar het was moeilijk om in de hitte te blijven strijden. Mijn ploeg raakte uitgeput.”

Nadat doelman Canizares na rust eerst nog een slimme hakbal van Ko Jeong Woon had gekeerd, was het uit de eerste vloeiende Spaanse aanval meteen raak. Salinas, afgedankt bij Barcelona maar in het nationale team niet weg te denken, rondde in de 52e minuut beheerst af, 1-0. De bekeken kopbal van Goicoechea, na een chaotische situatie in het Zuidkoreaanse strafschopgebied, leek vier minuten later het duel te beslissen, 2-0.

Met tien man trachtte Spanje de wedstrijd rustig uit te spelen, maar de gehavende ploeg verkeek zich op de mentale en fysieke veerkracht van Zuid-Korea. De treffer van Hong Myung-bo, die een vrije trap via het muurtje achter de kansloze Canizares schoot, zorgde voor een zestal spannende slotminuten. Seo Jung Won beloonde het slotoffensief met een doeltreffend schot: 2-2.