'Zelfverrijking door topman Mannesmann'

HAMBURG, 18 JUNI. De Raad van Commissarisen van het Duitse machinebouwconcern Mannesmann heeft opdracht gegeven voor een onderzoek naar de beschuldigingen dat president-directeur W. Dieter zijn positie heeft misbruikt om zich persoonlijk te verrijken. Mannesmann, een van de meest prestigieuze industriële ondernemingen in Duitsland, zou daardoor een schade hebben geleden van miljoenen marken. Volgens het jongste nummer van het weekblad Der Spiegel heeft Dieter het dochterbedrijf Mannesmann Rexroth gedwongen orders te plaatsen bij het toeleveringsbedrijf Hydac dat in eigendom is van zijn familie. In veel gevallen zou dat zijn gebeurd tegen prijzen die veel hoger waren dan concurrenten hadden aangeboden. Mannesmann wil niets zeggen over de privé-belangen van zijn president-directeur. Dieter heeft zelf de beschuldigingen in Der Spiegel krachtig tegengesproken, maar wilde daarin niet zeggen of hij een deelneming heeft in Hydac. Volgens Der Spiegel heeft hij een belang van 90 procent. Het onderzoek, dat wordt uitgevoerd door accountantsbureau KPMG, moet voltooid zijn voor de aandeelhoudersvergadering van 8 juli. (DPA)