Verlost van het gulden juk (1)

In het Amerika van de overtreffende trappen - langer, breder, hoger, dikker, dunner, lichter en zwaarder - staan als vanzelf reactionairen op die terug willen naar eenvoud, bewust leven en minder consumeren. Liever welzijn, dan nog meer welvaart. Een alternatief voor de American Dream. Joe Dominguez en Vicki Robin beschrijven zo'n terug-naar-af filosofie in de Penguin-pocket Your Money or Your Life 'transforming your relationship with money and achieving financial independence'. Of: verlost van het gulden juk.

Een boek over persoonlijke financiële planning (pfp) met een boodschap. Ook een bestseller, want boeken over geld verkopen goed in de VS. Het evangelie van de twee bestaat uit een plan van negen stappen om de lezer, die het trouw doorloopt, af te zetten bij de poort van het land waar het leven beter lijkt.

Zij hameren op soberheid, waar voor je geld, bewust kopen en willen niet ontaarden in gierigheid en schraapzucht. Ruim honderd tips helpen de student in spé meer te doen met minder geld. Evenzo handige tips voor iemand met onzuivere motieven die zo veel mogelijk wil overhouden om vermogen te verzamelen en meer oog heeft voor geld dan leven. Enkele voorbeelden tot lering en vermaak.

Probeer niet langer indruk te maken op anderen, want die zijn waarschijnlijk zó druk om indruk te maken op jou, dat ze jouw inspanningen niet eens zien. Wie daar mee stopt bespaart geld, kan beleggen en maakt daarna alsnog indruk op de buren. Eind goed, al goed.

Stop met onnodig winkelen en verkwist geen geld meer. Volgens de auteur van het boek Women Who Shop To Much zijn in de VS 59 miljoen mensen verslaafd aan winkelen of veel geld uitgeven, een nationale, goedgekeurde verslaving. Kom je toch in een winkelcentrum, koop wat nodig is, en let niet op reclames die de kooplust voor onnodige produkten opwekken. Oogkleppen en kraag op dus.

Zet de tering naar de nering. Koop alleen wat je direct of op korte termijn kan betalen. Leen geen geld (gebruik geen credit cards) en vermijd rente. Dit vraagt geduld en voorkomt impuls aankopen. Wellicht lijdt dit uitstel tot afstel, omdat de behoefte aan iets bij nader inzien verdwijnt. Wie aarzelt, spaart derhalve geld.

Draag kleren af tot de laatste draad. Stel de aanschaf van nieuwe apparatuur, meubels, auto's en dergelijke een poosje uit. Ze gaan veel langer mee dan je denkt. Probeer dingen voor de vuilnisbak niet weg te gooien, maar onderdelen te gebruiken voor andere doeleinden. En probeer eens spullen tweedehands te kopen of met anderen te delen.

Zo proberen Dominguez en Robin lezers te kneden tot kritische, zeer zuinige consumenten. Niet te verwarren met die volgzame types waar producenten, aanbieders, verkopers en bemiddelaars prijzend over praten: die kopen juist wèl en stellen niet uit. Nu de concrete tips.

Rente op schulden en credit cards zijn bekende zondebokken. Betaal zo snel mogelijk schulden met de hoogste rente af. Zeg alle credit cards op, behalve een voor noodgevallen, om de vaste jaarlijkse kosten te besparen. Betaal contant, zelfs een rib uit het lijf als een auto. Betaal een hypotheek versneld af. Over de hele looptijd gerekend scheelt dat in de netto (na aftrek belastingvoordeel) betaalde rente. Een verhoging van de maandaflossing met 5 procent verkort de duur met circa 7 jaar, voor een lening van 30 jaar, en 11 jaar bij 10 procent extra.

Kosten van vervoer. Wie de jaarlijkse autokosten uit durft te rekenen, zal schrikken. Hier valt veel te besparen. Het nut van de tweede of derde auto wordt kritisch afgewogen tegen de (bijna) vaste kosten als onderhoud, reparatie, verzekeringen, belasting en dergelijke. Doe boodschappen in de buurt te voet of op de fiets. Daardoor slijt de motor minder en neemt het brandstofverbruik af. De goedkoopste manier van reizen is het openbaar vervoer. Leer eenvoudige reparaties zelf uitvoeren en volg een paar cursussen. Je hebt er een leven lang plezier van. Ga zelf uit op de (gebruikte) onderdelen.

Nog twee suggesties om vervoerskosten te drukken. Ga terug naar een werkweek van vier dagen van tien uur en ontloop een dag per week de files. Bovendien reis je door de lange dagen voor en na opstoppingen. En tot slot deze. Repareer en houdt een oude auto liever dan een nieuwe te kopen. In de jaren '50 en '60 had inruilen na drie jaar of 75 duizend kilometer zin. Nu niet meer. Een auto gaat makkelijk minstens zeven jaar mee. Wat zullen de buren denken van ons NY-kenteken? Die zijn veel te druk met hun eigen zaken! (vervolg zaterdag 25 juni)

    • Adriaan Hiele