'Verdachte zwaar bezoedeld'; Raadsman wil schadeclaim in incestzaak

ARNHEM, 18 JUNI. De advocaat van Yolanda's ex-echtgenoot Wouter S., zal zijn cliënt aanraden een schadeclaim in te dienen tegen het openbaar ministerie en Yolanda.

Wouter S. werd gisteren door het gerechtshof in Arnhem vrijgesproken van alle aanklachten in de geruchtmakende Eper incestzaak. Het hof achtte alle gepleegde feiten tussen 1984 en 1990, waarover alleen Yolanda en niet haar zus Evelien verklaard heeft, niet bewezen.

Volgens advocaat mr. B. Schuldink heeft zijn cliënt door de vrijspraak meer dan een jaar onschuldig in voorlopige hechtenis gezeten voor deze zaak. “Zijn naam is door de modder gehaald. Hem is ook door de politie van alles verweten, wat het hof niet bewezen acht. Het lijkt mij niet meer dan logisch dat mijn cliënt van het openbaar ministerie daarvoor smartegeld ontvangt.”

Schuldink heeft er ook geen moeite mee om tegen Yolanda een schadeclaim in te dienen. “Zij heeft vooral door haar boek en haar televisie-optreden mijn cliënt zeer herkenbaar van allerlei smerigheden beticht. Hij blijkt nu ten onrechte zwaar bezoedeld te zijn en kan dus terecht van zijn ex-echtgenote een financiële vergoeding voor smaad en laster eisen.”

In zijn requisitoir tijdens de behandeling van de zaak voor het hof ging procureur-generaal mr. A. van Kuijck ook in op de ongekende publiciteit die “het verhaal van Yolanda” heeft gekregen. Van Kuijck vroeg zich toen af hoe Yolanda een beroep kan doen op het recht op privacy als zij wel optreedt in een reeks tv-documentaires en een boek uitgeeft, terwijl de zaak nog onder de rechter is. “Het eerlijke proces waar de verdachten recht op hebben, is daarmee in gevaar gebracht”, zo stelde Van Kuijck destijds.

Wouter S. zou gistermiddag uit zijn voorlopige hechtenis voor de Eper zedenzaak ontslagen worden, als hij niet in voorarrest zat voor de nieuwe Veluwse zedenzaak die in juli door de rechtbank in Zutphen behandeld wordt. In die zaak wordt Wouter S., samen met drie anderen veroordeelden uit de Eper zaak, verdacht van seksueel misbruiken, mishandelen en verkrachten van twee zussen en een broer uit Vaassen. Zij zijn de kinderen van Arend Jan H. die door het hof in Arnhem tot drie jaar gevangenisstraf werd veroordeeld. Ook de moeder en een huisvriend moeten in die zaak terecht staan. (ANP)