Vaticaan komt uit de rode cijfers

VATICAANSTAD, 18 JUNI. Het Vaticaan is voor het eerst in 24 jaar uit de rode cijfers gekomen, zo is gisteren in Vaticaanstad officieel meegedeeld. Tijdens een persconferentie, een unicum want details over haar financiële positie bleven tot gisteren traditioneel geheim, bleek het boekjaar 1993 te zijn afgesloten met een positief saldo van 1,5 miljoen dollar. Het grootste tekort ooit was 87,5 miljoen dollar in 1991. Het resultaat werd behaald door bezuinigingen en vergroting van de inkomsten.

De cijfers werden vrijgegeven in een week waarin Paus Johannes Paulus tegen zijn kardinalen zei dat het tijd is geworden de “mythe” te ontkrachten dat het Vaticaan “fabuleus rijk” is. Uit de cijfers blijkt dat er tegenover 167,5 miljoen dollar aan uitgaven 169 miljoen aan inkomsten stonden. Deze werden verkregen uit investeringen, onroerend goed en bijdragen van gelovigen. Onder uitgaven vallen onder meer de kosten van de Centrale Administratie, de diplomatieke posten, radio Vaticaan, de krant L'Osservatore Romano en de uitgeverij.

De cijfers omvatten niet de Vaticaanse bank, bekend als het Instituut voor Religieuze Werken (IOR), dat geen onderdeel is van de Heilige Stoel. Het IOR raakte enige tijd geleden in opspraak, nadat aan het licht was gekomen dat steekpenningen die de Ferruzzi-groep aan politici had betaald via de Vaticaanse instelling waren witgewassen, naar zeggen van het Vaticaan buiten zijn medeweten.

De Amerikaanse kardinaal E. Szoka, voorzitter van het toezichthoudend bureau voor economische zaken van het Vaticaan, wees op de in verhouding tot de 950 miljoen gelovigen en duizenden diocesen “bescheiden” reserves , hoopte dat het “goede nieuws” van de zwarte cijfers niet wordt overschaduwd door het schandaal. (Reuter)