Tien gele en twee rode kaarten op eerste dag

ROTTERDAM, 18 JUNI. In de eerste twee wedstrijden van het wereldkampioenschap voetbal in de Verenigde Staten zijn tien gele en twee rode kaarten uitgedeeld. Duitsland won de openingswedstrijd tegen Bolivia met 1-0. Zuid-Korea speelde verrassend gelijk (2-2) tegen Spanje.

Na afloop van Duitsland-Bolivia werd er meer over de arbitrage gesproken dan over de Duitse winst. Het openingsduel was niet uitzonderlijk hard of gemeen, maar de Mexicaanse scheidsrechter Brizio Carter gaf desondanks zes gele en één rode kaart. De Boliviaanse invaller Etcheverry kon zeven minuten voor tijd vertrekken, nadat hij met een duw revanche nam op Berthold die hem hard had aangevallen.

Ook in de tweede wedstrijd van het WK, tussen Spanje en Korea, viel een rode kaart. De Spaanse aanvoerder Nadal legde een doorgebroken speler neer. Met tien spelers nam Spanje niettemin een 2-0-voorsprong. In de laatste zes minuten slaagde Zuid-Korea er verrassend genoeg nog in gelijk te maken: 2-2.

De Boliviaanse bondscoach Azkargorta zei na afloop dat de strenge instructies die de scheidsrechters hebben gekregen, tegen de zwakkere landen werken. Hij begreep niet waarom zijn speler was weggestuurd. De voorzitter van de wereldvoetbalbond FIFA, Joao Havelange, heeft gedreigd een arbiter die niet resoluut optreedt tegen overtredingen, naar huis te zullen sturen. Azkargorta vond ook het winnende Duitse doelpunt ongeldig. Volgens hem zou er sprake zijn geweest van zowel buitenspel als van een handsbal van Hässler.