Spoor-potje

De Nederlandse Spoorwegen nemen in hoog tempo de bocht naar een echt particulier bedrijf dat zijn geld op de markt verdient en niet zijn hand hoeft op te houden bij de overheid. De NS hebben een heuse raad van bestuur. Het personeel staakt. Boze klanten vragen schadevergoeding. Niet alleen de NS lijken ontketend, maar ook het Spoorwegpensioenfonds. Het fonds was jarenlang aan allerlei beperkingen gebonden, maar is nu omgevormd tot een ondernemingspensioenfonds, dat net zo'n ruime actieradius heeft als collega's bij andere grote bedrijven. De resultaten van het fonds (waarde op actuele basis: ruim 12 miljard gulden) waren vorig jaar uitstekend: een rendement op beleggingen van bijna 21 procent. Op aandelen scoorde het fonds zelfs meer dan 44 procent. Echte particuliere bedrijven, zoals KLM en Hoogovens, weten daar wel raad mee als zij met tijdelijke personele problemen zitten. Zij doen een beroep op de 'solidariteit' van hun pensioenfonds. Na de recordwinst van het Spoorwegpensioenfonds lijkt een dergelijk verzoek door NS-directie en bonden een kwestie van tijd. (MT)