Scherpe kritiek op 'Brussel'; Oost-Europa: EU belemmert handelsrelatie

CRANS-MONTANA, 18 JUNI. Oosteuropese leiders hebben gisteren de Europese Unie scherp gekritiseerd om haar handelsbescherming en een politiek beleid dat de landen van het vroegere Oostblok sterk benadeelt en de hervorming van de economieën blokkeert.

De Tsjechische minister-president, Vaclav Klaus, beschuldigde de EU van “groeiend protectionisme”. Zijn Sloveense collega verweet Italië de besprekingen over handelsrelaties met Oost-Europa te vertragen en de premier van Macedonië zei dat Griekenland deze voormalige Joegoslavische republiek ruïneert. Dit koor van protesten klonk op een conferentie van zakenlieden en politici in Crans-Montana in de Zwitserse Alpen.

“Elke dag zijn er concrete voorbeelden dat de Europese Unie onze export van textiel, landbouwmachines of cement blokkeert, aldus de Tsjechische premier. De Westeuropese zorgen over de lage lonen en andere arbeidsvoorwaarden in Oost-Europa spelen voorstanders van protectionisme steeds meer nieuwe wapens in handen, meende Klaus. “Als men ons dwingt de Westeuropese normen te accepteren, betekent dit alleen maar dat ons het brood uit de mond wordt gestoten. Dat is een gevaarlijke tendens.”

De Tsjechische republiek heeft succes geboekt met haar markthervorming, waardoor de economie meer in lijn komt met Westerse normen. Tsjechië zal naar verwachting als eerste Middeneuropees land in aanmerking komen voor toetreding tot de Europese Unie na de huidige ronde van uitbreiding met de Scandinavische landen en Oostenrijk. Maar 'Brussel' heeft de Oosteuropese landen al duidelijk gemaakt dat er geen beslissing komt over nieuwe lidstaten vóór 1996.

Bronislaw Geremek, de voorzitter van de commissie voor buitenlandse zaken van het Poolse parlement, beschuldigde de Europese Unie “met twee maten te meten”. Hij herinnerde er aan dat Spanje, Portugal en Griekenland destijds tot de EG werden toegelaten voordat ze hun economieën hadden aangepast, maar van de Oosteuropese landen wordt geëist dat ze volledig moderniseren voordat ze in aanmerking komen voor toetreding.

De Sloveense premier Janez Drnovsek beschuldigde Italië in Crans-Montana van een vertragingstaktiek bij de pogingen van Oost-Europa om de economische banden met de EU te versterken. “Onze relaties worden geblokkeerd omdat Italië eerst bilaterale problemen met Slovenië wil oplossen. Het is niet gepast om het politieke gewicht van de Europese Unie daarvoor te gebruiken.”

Volgens minister-president Branko Crvenkovski van Macedonië hebben de economische sancties tegen Servië zijn land al 3 miljard dollar gekost en de schade van de economische blokkade van Griekenland aan de zuidelijke grens van Macedonië beloopt tot nu toe 200 miljoen dollar. Crvenkovski verweet de EU een gebrek aan daadkracht, “waardoor de Russische roulette tegen Macedonië en andere zuidelijke Balkanlanden doordraait”. (AP)