Outsiders in hoofdrol op open NK

Internationaal Schiphol Toernooi: Schiphol Hilton, 24/6 Demonstratiewedstrijd internationals (aanvang 20.00 uur), hoofdtoernooi 25 en 26/6 (11.00 - 18.00 uur), alle entrees gratis.

Tijdens de prijsuitreiking van het open Nederlands viertallen kampioenschap richtte de kersvers benoemde voorzitter van de Nederlandse Bridge Bond, de Delftenaar Laurens Hoedemaker, zich nog eens speciaal tot de winnaars: “Alleen jullie hebben recht op deze titel. Van begin tot eind stond je op kop. Voorwaar geen geringe prestatie in dit ongeëvenaard sterk veld.” De TNO-er overdreef niet. Met de winst van Team Tuwanakotta (Joop Meys-Gerard Rietveld en Tjali Tuwanakotta-Roefi Nurmohamed) verleden weekend in Utrecht, herhaalde de geschiedenis zich. Net als vorig jaar eiste een niet-Meesterklasse viertal de hoofdprijs voor zich op. Bijna nog had Modalfa A, een ploeg opgebouwd uit vier van de zes wereldkampioenen, daar een stokje voor gestoken. Vanuit de achterhoede wist dit illustere gezelschap via een felle eindsprint een plaats in de finale af te dwingen.

Ergens midden in het toernooi stond de jeugdige Haagse expert Nurmohamed aan het roer van deze 3SA:

Zuid geverNoord

NZ kw.♠ AB6542

♡ VB10

♦ 64

♣ 106

Zuid

♠ H

♡ AH43

♦ AVB5

♣ B953

West Noord Oost Zuid

Tuwanakotta Nurmohamed

1♦

pas 1♠ pas 2♣1)

pas 2♠ pas 2SA

pas 3SA pas pas

pas

1) sterke relay: maakt biedverloop forcing tot minstens 3♦.

West kwam uit met ♡9 en zuid, Roefi Numohamed, maakte zijn speelplan op. Hij zag twee redelijk ogende varianten: of ♦H zit goed, of de schoppenkleur levert vijf slagen op (schoppens drie-drie of ♠V valt tweede). De leider probeerde beide kansen te combineren door eerst de schoppens te testen. Hij nam de hartenstart in de hand met het aas, speelde ♠H, stak met harten over en incasseerde ♠A. Toen op de eerste drie slagen niets bijzonders gebeurde -iedereen bekende - schakelde de leider over op plan B, de ruitensnit. Nurmohamed bleek een neus voor het zitsel te hebben; ♦H zat goed en de schoppens zaten niet lekker (vier-twee):

Zuid geverNoord

NZ kw.♠ AB6542

♡ VB10

♦ 64

♣ 106

WestOost

♠ 93♠ V1087

♡ 9862♡ 75

♦ 973♦ H1082

♣ H874♣ AV2

Zuid

♠ H

♡ AH43

♦ AVB5

♣ B953

Negen slagen in 3SA leverde de latere kampioen 12 imps op omdat op de andere tafel NZ in 4♠ één down gingen. Daar immers, gingen twee schoppen- en twee klaverslagen verloren.

Het viertal van Tuwanakotta wist bijna al haar wedstrijden te winnen. Tegen concurrent Continental werd het bijvoorbeeld 20-10, ondanks dit - aardige - spel:

Zuid geverNoord

Allen kw.♠ HV843

♡ 76

♦ 9742

♣ H3

WestOost

♠ B1092♠ 75

♡ HB109532♡ 84

♦ H6♦ AV103

♣ -♣ VB1087

Zuid

♠ A6

♡ AV

♦ B85

♣ A96542

West Noord Oost Zuid

1SA

2♦1) dbl2) rdbl3) pas

3♡ pas pas 3SA

pas pas dbl pas

pas pas

1) Multi-Landy conventie = lange hartens of schoppens, 2) algemene kracht, 3) geen voorkeur voor een hoge kleur.

Niet bekend

Het Open NK was het een na laatste toernooi uit het Nationaal Toernooi Circuit IMP 93-94. Over twee weken wordt het circuit afgesloten met het internationale Schiphol Toernooi waar een aantal van de sterkste viertallen van Europa aan meedoen. De stand in het circuit is ronduit bloedstollend. De dans wordt geleid door Wijnand Meershoek, die fractioneel voorligt op een peleton van een vijftal andere kanshebbers. Als zijn Studiecentrum op het Schiphol goed voor de dag komt, is het kat in het bakkie voor de Scheveninger en gaat de hoofdprijs ter waarde van ƒ 10.000 naar hem. Er zijn echter genoeg andere viertallen met concurrenten die hem stuk voor stuk nog voorbij kunnen gaan.

    • Jan van Cleeff