Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Politie, recht en criminaliteit

O.J. Simpson zou ex-vrouw en haar vriend hebben gedood; Football-ster na vlucht ingerekend

WASHINGTON, 18 JUNI. De hele Amerikaanse natie heeft vannacht op de televisie kunnen volgen hoe een 46-jarige voormalige, legendarische topspeler in het Amerikaanse football, O.J. Simpson, na een achtervolging in Los Angeles werd gearresteerd door de politie. Hij wordt verdacht van de moord op zijn 35-jarige ex-vrouw Nicole Brown Simpson en diens 25-jarige kennis Ronald Goldman. De meeste Amerikanen zijn verbijsterd over deze tragische val van dit nationale symbool van succes. Hij kan de doodstraf krijgen.

Televisiehelikopters filmden de achtervolging. Een witte Ford Bronco reed met een sleep politie-auto’s erachter over de autobaan. In de rijbaan aan de andere kant waren de auto’s gestopt en waren de mensen uitgestapt om het tafereel te volgen. De bizarre geschiedenis van Simpson heeft de wereldkampioenschappen voetbal in Amerika helemaal uit de aandacht verdrongen.

Simpson was depressief, suïcidaal en zwaar onder de invloed van de medicijnen die hem door zijn psychiater waren voorgeschreven. Hij had een zelfmoordbrief geschreven, waarin hij zijn betrokkenheid bij de moorden ontkend. Aan het stuur van de vluchtauto zat zijn voormalige teamgenoot van de Buffalo Bills en zijn jeugdvriend uit een arme wijk in San Francisco, Al Cowlings. Simpson was onverhoeds gevlucht, toen hij gistermorgen met zijn advocaat, zijn internist en zijn psychiater in zijn huis wachtte op het tijdstip van de arrestatie. Uiteindelijk heeft de politie hem kunnen opsporen via zijn autotelefoon.

Cowlings en Simpson reden weer terug naar Simpsons huis. Omdat Simpson gewapend was, wachtte de politie. De communicatie werd bemoeilijkt door het lawaai van televisiehelikopters en de opdringende menigte, die zijn bijnaam juice, juice scandeerde. Uiteindelijk gaf hij zich zelf over aan de politie, nadat zijn familieleden hem daartoe hadden overreed. Hij is overgebracht naar een lokale gevangenis in Los Angeles.

O.J. Simpson is in de voetbalwereld een naam als Babe Ruth in de honkbalwereld. Bijna iedere Amerikaan kent hem. Hij begon als footballspeler voor de University of Southern California en werd later de sterspeler van de Buffalo Bills. In 1973 bereikte hij 2000 yard in passes, een absoluut record. In 1979 ging hij met pensioen en bereikte hij de Hall of Fame. Later speelde hij nog in de film ‘The Towering Inferno’ en in de serie Naked Gun. Ook trad deze charismatische persoon op in televisiereclames. Hij speelde drie maanden geleden nog golf met president Clinton. Hij groeide op in een arme zwarte wijk in San Francisco waar hij bekend stond als een harde vechter, die in aanraking was gekomen met de politie.

De eerste reactie op het nieuws van de moord was er een van ongeloof en verbijstering. “Hij was als een vader voor mij, want zelf heb ik nooit een vader gekend”, verzuchtte een zwarte jonge man voor de televisie. De schok is aanzienlijk groter dan toen de basketbalspeler Magic Johnson bekende dat hij het Aidsvirus had.

De lichamen van Simpsons blonde ex-vrouw, Nicole Brown Simpson, en haar goede vriend Ronald Goldman, werden zondagnacht rond 12 uur buiten haar appartement in Los Angeles gevonden. Simpson is donderdag met zijn kinderen bij haar begrafenis geweest geweest. Simpson had nog contact met zijn ex-vrouw. Op de avond van de moord was hij met haar naar een zangrecital van hun dochter op hun school gegaan. Goldman was een kennis van Nicole Simpson. De moordenaar moet hem in het huis hebben aangetroffen. Hij was ober in het restaurant waar Nicole Simpson die nacht een zonnebril had achtergelaten, die hij kwam terugbrengen op weg naar huis. De moorden met messteken hadden plaats, terwijl de 7-jarige zoon en de 9-jarige dochter in het huis lagen te slapen.

De politie heeft een bebloede handschoen in het huis van Simpson gevonden evenals bloedsporen. Een hardloopster had op het uur van de moord een Ford Bronco voor het huis van zijn ex-vrouw gesignaleerd. In Simpsons auto zijn bloedsporen gevonden. Bij een eerder verhoor bleek dat Simpson zelf snijwonden had. Simpson is eerder door de rechter veroordeeld tot 120 uur sociaal werk wegens mishandeling van zijn vrouw.