Hulpverleners in Angola vrij

LUANDA, 18 JUNI. Een groot deel van de 56 medewerkers van internationale hulporganisaties, van wie de Angolese regeringsgezinde media hadden gemeld dat ze werden vastgehouden door de onafhankelijkheidsbeweging UNITA, zijn gisteren veilig teruggekeerd in de Angolese hoofdstad Luanda.

De hulpverleners, onder wie medewerkers van het Wereldvoedselprogramma van de Verenigde Naties en de Franse organisatie Artsen zonder Grenzen, zouden sinds woensdag zijn vastgehouden in het bolwerk van UNITA, de in de centrale hooglanden gelegen stad Huambo. Dat leidde tot protesten, onder meer van de Amerikaanse regering.

Een woordvoerder van UNITA ontkende echter dat de organisatie hulpverleners vasthield. De hulpverleners vlogen woensdag naar Huambo om te onderhandelen over hervatting van de hulpvluchten waarvoor UNITA sinds maandag toestemming weigert.

Een woordvoerder van UNITA zei dat acht hulpverleners, onder wie een functionaris van de Verenigde Naties, naar Huambo waren gekomen zonder eerst contact op te nemen met UNITA. Volgens UNITA waren zij daarop in Huambo gestrand en verhinderen bombardementen hun terugkeer. (Reuter)