GEMARINEERDE EENDEBORST MET RABARBERSAUS

Het tweede recept voor toepassing van onze rabarbercompote.

150 gram rabarber

4 eetlepels (Japanse) sojasaus

1 eetlepel gerapste gemberwortel (of 3 eetlepels gembersiroop)

1 eendeborstfilet (magret de canard) van circa 400 gram

20 gram boter

ongeveer 250 gram rabarbercompote (zie recept 7-6-94)

Maak de rabarber schoon en snijd de stengels in stukjes. Schenk 1 1/2 deciliter water in de pan en doe daar de sojasaus, de gember en de stukjes rabarber bij. Breng het vocht aan de kook, laat het mengsel 10 minuten zachtjes koken en zeef het. Verwijder vel en vetlaag van de eendeborst (als u dit zonde vindt mag u alles laten zitten, de baktijd is dan wel langer). Snijd de filet doormidden. Doe de helft van het mengsel in een kom en marineer hierin de stukken eendeborst minstens een uur lang. Keer de filets nu en dan om. Verhit de boter in een koekepan. Dep de stukken eendeborst droog en bak ze, in 2 minuten per kant, bruin van buiten en rosé van binnen. Neem de filets uit de pan en houd ze warm. Schenk de rest van het sojamengsel in de pan en breng het al roerende aan de kook. Snijd de stukken eend in plakken en leg deze op borden. Verdeel de jus erover en schep wat rabarbercompote erbij. Eet er gekookte aardappelen bij.

    • Annelène van Eijndhoven