Fletse tekenfilmparodie op Shakespeare's Macbeth

Herman Finkers: Macbeth, vanavond, Ned.3, 20.15-20.45u.

De leukste grappen zijn de grappen die niet bedacht zijn, zei Herman Finkers in zijn laatste theatervoorstelling - maar bedenk die maar eens. Gelukkig bleek hij er weer heel wat bedacht te hebben en ze werden geponeerd met de vergenoegde boerenslimheid die zijn handelsmerk is geworden. Zelfs de flauwste woordspeling klonk, wanneer hij die te berde bracht, als het toppunt van gevatheid.

In het theater geef ik me graag gewonnen aan zoveel droogkomisch talent. Met des te meer verbazing heb ik dan ook gekeken naar de Macbeth op tekst van Finkers en zijn broer Wilfried, die vanavond door de VARA wordt uitgezonden. Het is, na het kerstverhaal Kroamschudd'n in Mariaparochie van zes jaar geleden, de tweede tekenfilm waarbij Finkers optreedt als verteller. Hij werkte samen met het animatie-duo John Croezen en Sieger Zuidersma - en mijn verbazing begint al bij hun beelden: ze ogen als het onpersoonlijke lopende-band-produkt uit een Japanse animatie-studio, zo statisch als de goedkope ochtendprogrammering van een commercieel tv-station en net zo onopmerkelijk.

Daarbij wordt de grappig bedoelde Shakespeare-samenvatting dermate traag verteld, dat ieder flets woordspelinkje (“heil, soldaten!”, “dag, loner!”) onevenredig veel gewicht krijgt en dus reddeloos door de mand valt. Het enige amusante moment breekt aan als er een hofnar met de gelaatstrekken en de stem van Seth Gaaikema optreedt, en Finkers - die in het verleden zo vaak malicieuze grappen over Gaaikema maakte - met een opschrijfboekje in het publiek blijkt te zitten.

Na een half uur, dat ik goeddeels verveeld heb doorgebracht, kon ik me alleen nog maar afvragen wie de makers met deze Macbeth een plezier denken te doen. Voor de Finkers-fans is er geen sprake van de euforische hilariteit van zijn zaaloptreden, terwijl de in Shakespeare geïnteresseerde kijker slechts een oninteressant parodietje krijgt voorgeschoteld. Ergens halverwege die twee uitersten gaat het filmpje hopeloos de mist in.

    • Henk van Gelder