Failliet Balsam gokte op valutamarkt

ROTTERDAM, 18 JUNI. In het schandaal rond de Duitse sportvloerenproducent Balsam is Dieter Klindworth, de topman van de firma Procedo, die financiële relaties onderhield met Balsam, gearresteerd. Bovendien is gebleken dat Balsam grootscheepse speculatieve posities innam in financiële derivaten. Aan valuta-opties staat nu nog een bedrag van 10 miljard tot 14 miljard D-mark uit. De door Balsam opgegeven omzet in sportvloeren bedroeg 460 miljoen D-mark.

De verliezen op de valutaposities kunnen volgens Balsams banken oplopen tot 400 miljoen mark, bovenop de 1,6 miljard die zij al dreigden te verliezen aan de neergang van Balsam en Procedo. Het bestuur van de exportfinancieringsmaatschappij Procedo, die de meeste leningen heeft gefinancierd van Balsam verklaarde donderdag niet bij machte te zijn het bij de banken geleende geld terug te betalen.

In totaal bedroegen de door Procedo aan Balsam, dat inmiddels een aanvraag tot faillissement heeft ingediend, verstrekte financieringen 3,7 miljard D-mark. Ook tegen de accountant van Procedom is inmiddels een aanklacht ingediend. Het bestuur van Balsam is wegens oplichting van de banken, waarbij 1,6 miljard D-mark aan schulden uitstaat, gearresteerd. De bestuurders zouden orders hebben vervalst om op die basis een kredietvoorschot van Procedo te krijgen. Als zogenoemde factoringmaatschappij zou Procedo de betalingen van de orders door de klanten van Balsam innen.

Procedo, dat in 1993 een jaaromzet van 3,4 miljard had en een van de grootste instituten op dit gebied in Europa is, zou zaken met circa 50 banken, waaronder alle grote Duitse banken en ook de ABN Amro, hebben gedaan. Deutsche Bank en de Dresdner Bank dragen, als huisbankiers van Balsam, waarschijnlijk de meeste financiële schade.

De onthulling van de derivatenposities van Balsam heeft in Duitsland de discussie aangewakkerd over de doorzichtigheid van de transacties tussen banken en ondernemingen in moderne financiële instrumenten. Eerder dit jaar werd het metaalbedrijf Metallgesellschaft op het nippertje van de ondergang gered nadat speculaties op de olietermijnmarkt een verlies van 1,4 miljard D-mark opleverden.

Het verschil met Balsam is dat de sportvloerenproducent tot vorig jaar over het algemeen succesvol was met de speculaties, die de verliezen in de reguliere activiteiten langdurig compenseerden.