Engeland wint CHIO van Aken

AKEN, 18 JUNI. De dienstdoende dopingdierenarts Offereins was nog aan het overleggen of hij zijn 'slachtoffers' meteen hun verplichte plasje zou laten doen, zodra ze uit de wedstrijdpiste kwamen. Alsof er geen rekening gehouden moest worden met de mogelijkheid van een barrage. Maar de actualiteit van de vraag werd door de wedstrijd achterhaald. De sterk bezette landenwedstrijd in Aken kreeg een enerverende ontknoping met een barrage tussen Engeland en Ierland.

Het Engelse springteam heeft een opmerkelijke verjonging ondergaan. Alleen teamchef Ronnie Masarella is dezelfde gebleven. Hij staat bekend om zijn traditionele opvattingen en heeft die ook jarenlang zonder weerstand kunnen uitdragen. Vrouwen in het springzadel, strijdend voor de eer van het vaderland, was voor Masarella ondenkbaar. Het Britse team stond traditioneel zo goed als vast. De broers Whitaker vormen al jaren de kern van zijn viermanschap, meestal aangevuld met David Broome en Nick Skelton of Joe Turi. Maar de Britten moeten emanciperen nu de 54-jarige Broome het rustiger aan wil doen. De jongere garde krijgt een kans, zoals de amazone Kelly Brown. Masarella wil niet graag aan zijn vroegere uitspraken herinnerd worden, nu juist Brown er met een prachtige foutloze rit in de barrage voor zorgde dat John Whitaker niet eens meer hoefde te rijden.

De zege voor Engeland was al veilig gesteld. “Wat zeg je, darling? Een amazone in mijn team? Ja, ze reed heel goed vandaag, maar hier in Aken starten we met een gelegenheidsteam, er staat verder nog niets vast voor het WK.” Masarella's commentaar krijgt een vervolg met het in ontvangst nemen van verdere felicitaties, waarbij hij niet nalaat om alle vrouwen ruimhartig met 'darling' aan te spreken.

Het Nederlandse springteam eindigde als vierde, achter Engeland, Ierland en Duitsland. Maar ook het Nederlandse springkwartet was een gelegenheidsformatie, met geen enkel eerste paard. Jos Lansink zadelde Easy Jumper. Zijn toppaard Egano is niet op tijd fit voor Den Haag. Libero wordt heel rustig gereden na zijn bijzonder inspannende en succesvolle indoorseizoen.

In de eerste ronde reed Lansink foutloos, maar in de tweede ronde was zijn aanrijden op de sloot iets te flegmatiek voor de toch al koele Easy Jumper, resulterend in een fout. Bondscoach Hans Horn herinnerde zich dat Easy Jumper vorig jaar in Aken op precies dezelfde sloot op precies dezelfde manier eveneens een fout maakte. Sommige paarden moeten tijdens het wedstrijdseizoen niet te veel sloten springen, anders verliezen zij hun ontzag voor het brede water en maken zij steeds gemakkelijker een kostbare 'voetfout'.

Wout-Jan van der Schans reed met Leroy Brown een prachtige nul-ronde. “De voortekenen lijken gunstig”, zei Horn diplomatiek, waarmee hij wil zeggen dat een teamplaats nog niet vaststaat, maar met deze prestaties wel dichterbij is gekomen. Jennie Zoer was eigenlijk al zeker van een teamplaats, maar haar paard Desteny kwam eerder in Aken vervelend ten val bij de insprong van een driesprong en liep enige kneuzingen op. De blessure lijkt niet ernstig.

Jan Tops was te voet in Aken, maar kon eindelijk het optimistische geluid laten horen dat zijn Top Gun volgend weekeinde in Arnhem een rentree zal maken. Als Top Gun werkelijk weer fit en in vorm is, zal Horn deze gouden combinatie van Barcelona hard nodig hebben om zijn team te completeren. Vijf weken voor het WK moet er een klein wonder gebeuren met de Nederlandse paarden en ruiters om de gouden medaille van 1992 niet te laten verbleken in Den Haag.

    • Claartje van Andel