Dubbel succes Oranje renners in Midi Libre

ROTTERDAM, 18 JUNI. Het heeft lang geduurd dit seizoen, maar de 17e juni was eindelijk een Nederlands dagje in het professionele wielerpeloton. Na drie maanden met teleurstellende prestaties leverde de dubbele vierde etappe van de Midi Libre een dubbel succes op voor de sprinters Jean Paul van Poppel en Wiebren Veenstra.

Van Poppel was 's morgens zijn Nederlandse medevluchters Frans Maassen en Maarten den Bakker te vlug af in de eindsprint. Later op de dag liet de in Spaanse dienst rijdende specialist zich op de laatste paar honderd meter verrassen door Veenstra en Frédéric Moncassin. In de algemene rangschikking veranderde weinig. De Slowaak Jan Svorada kan de eindzege vandaag bijna niet meer ontgaan. Hij heeft een voorsprong van 3.18 op de Rus Pavel Tonkov.

In de Ronde van Zwitserland bevestigde Pascal Richard zijn goede vorm. De drager van de gele trui leidde de dans in de vierde etappe, die over over enkele flinke bergen voerde, waaronder de Flüela van de eerste categorie. De Zwitserse kampioen reed bij de beklimming daarvan weg bij de concurrentie.

Alleen de Italiaan Simone Borgheresi, een teamgenoot van Gianluca Pierobon, kon aanklampen. De Zwitser Toni Rominger had toen de aansluiting al verloren door materiaalpech. Rominger is met de Spanjaard Miguel Indurain de grote favoriet voor de Ronde van Frankrijk. Door zijn etappezege vergrootte Richard, hoewel Borgheresi geen meter kopwerk wilde doen, de voorsprong in de algemene rangschikking op de Pierobon tot 43 seconden.

Van de Nederlanders hield alleen Gerrit de Vries de schade beperkt. Hij finishte als negentiende op 1.53 van de winnaar. Theunisse kwam op 6.45 binnen, de andere nog veel later. Nico Verhoeven gaf op.

In de open Ronde van Zweden raakte Erik Dekker zijn eerste plaats in het klassement kwijt. De renner uit de ploeg van Jan Raas moest in de derde etappe de Italiaan Giuseppe Calcaterra en de Zweed Michel Lafis voor laten gaan. Dekker heeft een achterstand van vier tellen op Lafis.

De 35ste verjaardag van Adri van der Poel leverde in de derde etappe van de Bicicleta Vasca niet meer op dan de welgemeende felicitaties van de organisatoren en medecoureurs en een forse taart. In sportief opzicht telde de Nederlander vrijdag niet mee. Hij werd slechts 100ste op 17.51 van winnaar Evgenji Berzin.

De Russische winnaar van de Giro vestigde ook de Spaanse liefhebber op zijn kwaliteiten. Hij maakte deel uit van een kopgroepje van acht man, dat op de tweede van de drie beklimmingen tot stand kwam, en won in de eindsprint zelfs van de Italiaanse alleskunners Della Santa, Sciandri en Podenzana. Gianni Bugno reed ook voorin mee. De Nederlandse neo-prof Jans Koerts hield het gisteren voor gezien.