Belangeloos

Bankverzekeraar ING, de grootste belegger in Nederlandse aandelen, heeft geen fiscaal aantrekkelijk belang van 5 procent van de aandelen van KPN genomen. De wet schrijft een melding voor wanneer een belegger 5 procent van de aandelen van een beursfonds koopt. De melding bleef uit. De verzekeringspoot van ING is een grote belegger die graag belangen van 5 procent bij elkaar sprokkelt in beursgenoteerde fondsen. KPN was een droomkandidaat. De banden tussen KPN en ING zijn innig, onder meer door een gemeenschappelijke deelneming in de Postkantoren. Boze tongen beweren dat de financiële groep nog steeds de smoor in heeft dat ABN Amro de beursgang van KPN mocht leiden en niet ING's bank-dochter. De beste verklaring is dat ING terug schrikt voor een zichtbaar belang in zo'n groot bedrijf. Wie er eenmaal in zit, kan er namelijk niet meer uit zonder een hoop vragen op te roepen. Het spook van Daf, waarin ING meer dan vijf procent had, waart nog steeds rond. ING durfde die belegging niet te verkopen omdat men in de top wist hoe slecht Daf ervoor stond. (MT)