Zweedse minister treedt af wegens bezwaar brug

STOCKHOLM, 17 JUNI. De Zweedse minister van milieu Olof Johansson is afgetreden nadat is besloten tot de bouw van een brug en een tunnel over de Sont tussen Malmö en Kopenhagen. Johansson had bezwaar tegen het project omdat een tunnel en een brug over de Sont het milieu van de Oostzee zou bedreigen. Johansson noemde de verbinding gisteren tijdens een persconferentie “gevaarlijk voor het milieu, duur en onnodig.” De Zweedse premier Carl Bildt zei daarentegen dat het “de groenste brug ooit gebouwd” betrof.

De centrum-partij van Johansson die met drie andere partijen deel uitmaakt van de Zweedse centrum-rechtse coalitieregering, verzet zich al tegen het project sinds Zweden en Denemarken er in 1991 overeenstemming over bereikten. De drie overige ministers van Johanssons partij in het kabinet zijn niet afgetreden. Johansson wilde niet dat de regering door de onenigheid over het project ten val zou komen. Over vier maanden worden in Zweden nieuwe verkiezingen gehouden. (Reuter)