Systeemhuis BSO zwaar in de rode cijfers

ROTTERDAM, 17 JUNI. BSO/Origin, met 5000 werknemers na Cap Volmac en Getronics het grootste bedrijf in informatietechnologie van Nederland, heeft in 1993 een netto verlies geleden van 9,3 miljoen gulden.

Dat heeft het bedrijf gisteren bekendgemaakt. In 1992 behaalde BSO een winst van bijna 15 miljoen. Uit het jaarverslag blijkt dat het eigen vermogen van het bedrijf is gedaald met 15 miljoen tot 46 miljoen gulden. Dat is iets meer dan 23 procent van het balanstotaal. Vorig jaar begon BSO nog met 33 procent eigen vermogen.

Vorig jaar vormde het teruggelopen werkkapitaal al een probleem voor BSO. In het afgelopen jaar is het werkkapitaal verder achteruitgehold. In 1992 stond er 38 miljoen aan werkkapitaal ter beschikking. Eind 1993 was dat nog 19 miljoen gulden.

Dit bedrag staat niet vrij ter beschikking. BSO blijkt voor 119 miljoen gulden aan niet uit balans blijkende verplichtingen te zijn aangegaan, waarvan 47 miljoen gulden op korte termijn. De aangekondigde overneming van Philips automatiseringsdochter Communications & Processing (C & P) werd dan ook onlangs afgeblazen.

Volgens BSO was 1993 het moeilijkste jaar in de geschiedenis van de onderneming. De nieuwe directievoorzitter H. Cohen - BSO hanteert de Angelsaksische term chief executive officer - meent echter dat 1994 met een positief resultaat zal worden afgesloten. Cohen is de vervanger van oprichter en president E. Wintzen die in augustus 1993 na een jaar zoeken gevonden werd. Sinds oktober 1991 zit het bedrijf scheef met zijn prognoses. Toen ging BSO nog uit van 23 miljoen gulden winst: het werd dat jaar 9 miljoen gulden minder. In 1992 zou de winst verbeteren, maar de winst stabiliseerde op 14,8 miljoen gulden. Over 1993 was de verwachting dat de winst niet zou stijgen, het werd een verlies.

De aandeelhouders Philips (41 procent), Rabo (circa 12 procent), de Nederlandse Participatie Maatschappij (circa 8 procent), oprichter Wintzen en personeel (39 procent) zijn bijgesprongen met een achtergestelde lening van 25 miljoen gulden, zo is gisteren aangekondigd.

Het verlies in 1993 is volgens de directie voortgekomen uit de buitenlandse expansie van BSO. Vooral Frankrijk, Groot-Brittannië, Zwitserland, Spanje en Taiwan leverden problemen op. Samen waren zij goed voor een verlies van 18 miljoen gulden. Verder moest BSO een belang van 40 procent in de Duitse MCP afschrijven wegens een faillissement van dat bedrijf, dat een verrassing vormde voor het bestuur van BSO. Dat kostte bijna 2,5 miljoen gulden.

In het eerste kwartaal van 1994 werd van de probleemlanden alleen nog in Frankrijk verlies geleden, zo zegt de directie. Ondanks de expansie is Nederland nog goed voor zo'n 70 procent van de omzet van 694 miljoen gulden met een bedrijfsresultaat (voor belastingen) van 40 miljoen gulden. De rest van Europa is goed voor een omzet van 165 miljoen gulden.