Swissair wil de helft van Sabena kopen

ROTTERDAM, 17 JUNI. De Zwitserse luchtvaartmaatschappij Swissair onderhandelt met Sabena over een deelneming van 49,5 procent in de Belgische branchegenoot.

Swissair zou dit belang willen verwerven door de huidige grootaandeelhouder Air France, die 37,5 procent van de aandelen Sabena bezit, uit te kopen. Air France kampt al enige tijd met grote financiële problemen en heeft al eerder laten doorschemeren haar belang in Sabena te willen verkopen.

Verder zou Swissair 12 procent van de Sabena-aandelen die nu in bezit zijn van vier financieringsmaatschappijen willen verwerven. Deze maatschappijen worden gecontroleerd door de Belgische regering.

Dit werd gisteren onthuld door het Zwitserse blad Cash. Swissair spreekt de beweringen niet tegen al wilde een woordvoerder van de maatschappij vanmorgen niet verder gaan dan te bevestigen dat “met een aantal Europese luchtvaartmaatschappijen” gesprekken worden gevoerd over strategische allianties. Cash baseert de onthullingen op een geheime studie van het organisatie-adviesbureau McKinsey. In documenten van McKinsey zou uiteengezet worden welk belang de Zwitserse maatschappij zou hebben bij een belang in Sabena.

Swissair is al enige tijd op zoek naar een Europese partner. De Zwitserse luchtvaartmaatschappij voerde vorig jaar onder de codenaam 'Alcazar' ambitieuze fusiebesprekingen met de KLM, SAS en Austrian Airlines. De gesprekken liepen eind november vast omdat de vier partijen geen akkoord konden bereiken over een Amerikaanse partner voor de alliantie.

Het zwaar verlieslijdende Sabena is ook al een tijd hard op zoek naar een partner. Sabena voerde begin jaren negentig intensieve gesprekken met British Airways en de KLM voor een Europese luchtvaartalliantie. Op dit moment zouden meerdere partijen in gesprek zijn met de Belgische luchtvaartmaatschappij, waaronder de KLM. De Nederlandse maatschappij ontkent op dit moment met de Belgische maatschappij te praten. Sabena leed vorig jaar een verlies van 4,5 miljard frank (ca. 250 miljoen gulden).