Reclame Russische beleggers aan banden

MOSKOU, 17 JUNI. In een decreet dat het aangezicht van de Russische televisie ingrijpend kan veranderen, heeft president Jeltsin deze week maatregelen afgekondigd tegen de ongebreidelde reclame van investeringsmaatschappijen. De bedrijven mogen voortaan geen beloften of voorspellingen meer doen die niet kunnen worden onderbouwd met cijfers. Ze moeten in elke reclame objectieve informatie geven over zichzelf, zoals de bedrijfsresultaten in voorgaande jaren.

Het decreet komt na reeksen berichten over fraudes door fondsen die, hoewel zij soms niet eens over een vergunning beschikken, investeerders rendementen van 1000 procent of meer beloven en dan vervolgens niets meer van zich laten horen. Ook appartementen in Parijs en vakanties in het paradijs staan de Russische spaarder te wachten, als hij de televisiereclame moet geloven.

In de reclamefilmpjes van het grootste investeringsfonds, MMM, vertellen steeds verschillende beleggers over de nieuwe koelkasten en auto's die zij zich met behulp van het fonds hebben kunnen aanschaffen. Het is MMM-beleid om geheim te houden hoe het geld van zijn cliënten wordt belegd.

Bijkomend probleem bij de Russische televisiereclame is het ontbreken van een Loekie de Leeuw-achtig figuurtje, die duidelijk maakt dat de kijker betaalde boodschappen te zien krijgt. Het is niet ongebruikelijk dat een als nieuwslezer uitgedost persoon na een bericht over Noord-Korea plotseling zegt: “En nu nog even dit. Als u bij MMM investeert dan...”

“Indien goed uitgevoerd, zal de wet het gezicht van de Russische reclame totaal veranderen”, zo zei het ministerie van financiën deze week in een toelichting tegen The Moscow Times. Hoe de maatregel wordt uitgevoerd moet echter nog worden afgewacht. Volgens het decreet heeft de anti-monopoliecomissieeen maand om uitvoeringsmaatregelen op te stellen. De naleving moet dan vervolgens worden gecontroleerd samen met de Centrale Bank en het ministerie van financiën. Wie de eindverantwoordelijkheid heeft voor uitvoering van de maatregelen, vermeldt het presidentiële decreet niet.