Patrick Grainville

Patrick Grainville: Les Anges et les Faucons. Uitg. Ed. du Seuil, 284 blz. Prijs ƒ 44,90.

Eén van de torens van de Notre-Dame in Parijs vormt het middelpunt van Les Anges et les Faucons van Patrick Grainville ( Ed. du Seuil, ƒ 44,90). Daar nestelen in de armen van een stenen engel valken, die 's nachts in de tuinen om de kathedraal hun prooi zoeken. Ieder weekend beklimt de ik-figuur, student uit de provincie, die toren samen met zijn vriendin Anne en onder leiding van een mythomane bewaker met geheimzinnige verhalen over de kathedraal.

Hij ondergaat zijn leven als de tegenstelling tussen engelen en valken. Tegenover de alles begrijpende Anne en de oude man die leeft voor de tekening die Egon Schiele van zijn moeder maakte, staan de opdringerige hospita, een kwaadaardige hond en de dokter die hem averechts werkende middelen toedient. Net als in zijn vorige boeken krijgt elke simpele gebeurtenis een verborgen betekenis. Verlangens veranderen in mystieke liefde en haatgevoelens in obsessies. Grainville beschrijft met gedrevenheid en in een met grote woorden overladen taal de gemoedstoestand van de student, vanuit het perspectief van twintig jaar later. Zo schept hij afstand tot de gekte, zonder verraad aan de vroegere student.

    • F. J. van Marle