Nicklaus ouderwets op dreef bij US Open

ROTTERDAM, 17 JUNI. Oude tijden herleefden gisteren tijdens de eerste ronde van het Amerikaanse Open in Oakmont in Pennsylvania. Jack Nicklaus maakte op de laatste hole een putt van vijftien meter voor een ronde van 69. Tweeendertig jaar geleden won de inmiddels 54-jarige Nicklaus op dezelfde baan zijn eerste van vier titels in dit Grand Slam-toernooi. Die overwinning luidde toen een nieuw tijdperk in de golfwereld in. Nicklaus was na de reglementaire 72 holes gelijk geeindigd met Arnold Palmer, maar won de volgende dag de verlenging. Sportminnend Amerika was in rouw gedompeld, want het idool Palmer had verloren van een te dikke jongeman met een verkeerd kapsel. Hoewel Nicklaus daarna nooit de populariteit van Palmer heeft benaderd, is hij met achttien Grand Slam-titels wel de beste golfer aller tijden geworden.

Later op de dag werd Nicklaus voorbijgestreefd door een andere veteraan, Tom Watson (44). De Amerikaanse kampioen van 1982 kwam aan de leiding door een birdie (een onder par) op de zeventiende hole en wordt met 68 op een slag gevolgd door de Amerikanen Hale Irwin (49 ) en Nicklaus, de Nieuwzeelander Frank Nobilo en de jonge Zuidafrikaan Ernie Els (24).

Het toernooi in Oakmont vindt plaats onder uiterst moeilijke omstandigheden. De United States Golf Association prepareert de baan voor dit toernooi altijd bijzonder lastig. Het landingsgebied voor de bal op de fairways is extra smal gemaaid en de rough, de verzamelnaam voor alles waar een speler de bal niet in wil slaan, is zo hoog en taai dat het de vraag is of de bal er bij de eerste poging wel weer uitkomt. Het parcours van Oakmont telt bijna 200 bunkers. De greens zijn razend snel en vertonen slechts hier en daar vlakke stukken. Bijna alle putts hebben lijnen naar links of rechts of naar boven of beneden. Geen enkele speler zal tijdens het vierdaagse toernooi waarschijnlijk een of meer double bogeys (twee slagen boven par op een hole) kunnen vermijden. De ronden duurden gisteren ruim vijf uur en de hitte en de hoge vochtigheid waren in de tweede helft voor veel spelers bijna ondraaglijk.

Van de Europeanen staat Colin Montgomerie er het beste voor met een ronde van 71, gelijk par. Peter Baker, Severiano Ballasteros, Bernhard Langer en Sam Torrance maakten 72, terwijl Nick Faldo vier slagen achter staat op leider Watson. Jose-Maria Olazabal, die in april het eerste Grand Slam toernooi op zijn naam bracht, kwam niet verder dan 76.

    • Jan Ebbinge