Lubbers sprak drie kwartier met Italiaan Berlusconi

ROME, 17 JUNI. Minister-president Lubbers heeft vanmorgen een gesprek gehad met zijn Italiaanse collega Silvio Berlusconi, in het slotoffensief van zijn campagne om Jacques Delors op te volgen als voorzitter van de Europese Commissie.

Met Berlusconi had Lubbers nog niet eerder gesproken. De twee premiers hebben ongeveer een kwartier onder vier ogen gepraat. Daarna zijn er enkele adviseurs bij gekomen. Dat deel van het gesprek heeft volgens Italiaanse woordvoerders ongeveer een half uur geduurd. Lubbers vertrok na afloop zonder een verklaring af te leggen. Ook van Italiaanse zijde is niets meegedeeld over de inhoudelijke kant van het gesprek.

Lubbers is niet de enige kandidaat die Rome bezoekt. Vanavond zou de Italiaanse premier dineren met zijn Belgische collega Jean Luc Dehaene, de belangrijkste rivaal van Lubbers. Dit diner is volgens woordvoerders van Berlusconi strikt privé.

In het verleden heeft Italië gesuggereerd een voorkeur te hebben voor Leon Brittan, de Britse kandidaat. Italië wordt overigens al geruime tijd tot het kamp van Lubbers gerekend.

De nieuwe Italiaanse regering, ruim een maand geleden aangetreden, heeft zich niet uitgelaten over welke kandidaat dan ook. Sommige waarnemers zeggen dat Rome enige bezwaren heeft tegen Dehaene.