José Eugenio Marchesi

Lumen Travo, Lijnbaansgracht 314, Amsterdam. T/m 16 juli. di-za 13-18 uur, 1e zondag van de maand 14-17 uur. Prijzen: ƒ500,- (voor een multiple in een editie van 10) tot ƒ4.500,-

Het dier heeft het moeilijk in de hedendaagse kunst. De opgezette kat van Berend Strik in Leiden heeft heel wat stof doen opwaaien. En de actie van het Mierenbevrijdingsfront, verleden jaar op de Biënnale van Venetië waar een mierenkolonie uit een benarde situatie moest worden verlost, is nog niet vergeten.

Nu is er in galerie Lumen Travo weer een dubbelzinnige dierententoonstelling te zien. Het betreft werken van de Spaanse kunstenaar José Eugenio Marchesi. Marchesi vervaardigt objecten uit delen van dieren. Zo hing hij drie varkenspoten, compleet met het bot van de hele poot tot aan de romp, aan kleurige koorden aan de wand. In het heupbot staan streepjescodes afgedrukt. Drie bruine, zachtbehaarde varkensoren bevestigde hij op houten wapenschildjes, en een gemene ijzeren val voor wolven bekleedde Marchesi met een mooi vachtje. Om een karkas van prikkeldraad spande hij een perkamentachtige gebakken varkenshuid zodat een nieuw, schamel varkentje ontstond. En van dertig fraai gekromde horens maakte hij een wandreliëf.

Volgens een verklarende tekst wil Marchesi de dode dieren, door ze te conserveren, 'redden' en 'terughalen'. Maar even goed zouden we deze trofeeën kunnen lezen als een loflied op de jacht. Dierenbescherming, erop af!

    • Janneke Wesseling