Jean-Marie Laclavetine

Jean-Marie Laclavetine: Le rouge et le blanc. Uitg. Gallimard, 185 blz. Prijs ƒ 36,50.

Bundels met korte verhalen zijn niet erg geliefd onder Franse schrijvers. Jean-Marie Laclavetine bundelde onder de titel Le rouge et le blanc een aantal 'nouvelles' over wijn. De zotte en soms absurde, smakelijk geschreven verhalen spelen zich af in de omgeving van Bordeaux. elk verhaal heeft een andere bordeaux-soort tot onderwerp en elke intrige draait om de passie voor wijn. Een pastoor drinkt 's avonds de wijn van zijn geboortedorp en vraagt zich al jaren af of zijn roeping nou echt was of niet. Een visser neemt 's zomers dertig verschillende flessen mee naar zijn vakantiehuis, voor elke avond één, en bemerkt dat zijn kurketrekker weg is. Op zoek naar een nieuwe wachten hem absurde avonturen. Een man in een supermarkt verwisselt prijzen van een goedkope en een dure wijn, terwijl zijn vrouw alleen de behaarde vingers ziet die dat doen. Een wijnboer trouwt de buurvrouw om haar gaarden, maar ze blijven elkaars concurrenten.

Uit de verhalen spreekt een grote liefde voor wijn, dronkenschap komt er zelden in voor. Soms stemmen ze melancholiek, om de troost die de personages verwachten van hun wijn.

    • F. J. van Marle