'Franse soldaten haalden presidenten neer'

PARIJS, 17 JUNI. De moord op de Rwandese president Habyiramana is uitgevoerd door Franse militairen, die zich later in Belgisch uniform uit de voeten hebben gemaakt. Dat meldt de Belgische krant Le Soir vandaag op grond van ooggetuigenverslagen en voorlopige bevindingen van een officieel Belgisch onderzoek. De regering in Parijs noemt het bericht “absurd”.

De krant schrijft over verschillende bronnen te beschikken die bevestigen dat het vliegtuig waarin zich de presidenten van Rwanda en Burundi bevonden op 6 april werd neergeschoten met hulp van moderne geleide wapens. In diverse Afrikaanse landen die met de voormalige Sovjet-Unie bevriend waren circuleren dergelijke raketten. Rwandese militairen kunnen die niet bedienen.

Zowel gevluchte ooggetuigen als de eigen onderzoekingen van het Belgische leger naar de dood van tien Belgische VN-militairen in Rwanda wijzen in de richting van Franse militairen die in dienst staan van de DAMI, het Assistentie en Instructie Detachement van de Coalitie voor de verdediging van de republiek, de radicale vleugel van de Hutu's aan de macht.

De meest gehoorde verklaring is dat deze Franse huurlingen een sleutelrol vervulden in een komplot tegen de president. Meer dan 3000 mensen die ooggetuige kunnen zijn geweest van de moord zouden inmiddels ook zijn vermoord. De gewelddadige dood van president Habyiramana betekende het begin van de massale slachtingen die Rwanda teisteren.

Volgens de Franse minister van ontwikkelingssamenwerking Roussin, vandaag op de Franse radio, heeft er nooit een Franse militair bij de presidentiële garde in Rwanda gewerkt. Toen de hel daar losbrak waren daar 25 Franse militairen gestationeerd met nauwkeurig omschreven taken.