François Maspero

François Maspero: Le temps des Italiens. Uitg. Editions du Seuil (Fiction & Cie), 140 blz. Prijs ƒ 37,40

In de serie Fiction & Cie van Editions du Seuil verschijnen romans met een recente historische gebeurtenis als achtergrond. Le temps des Italiens van François Maspero gaat over de bezetting door Italianen van het zuidelijke deel van Frankrijk in de eerste jaren van de Tweede Wereldoorlog. Daar in de bergen boven Nice woonden mensen, die aan het eind van de vorige eeuw gevlucht waren uit Piemonte. Ze voelden zich nog enigszins verwant met de bezettende Italianen, die op hun beurt behoedzaam en slim met de bewoners omgingen.

Lise is een dertienjarige wees die bij haar grootouders woont. Een Italiaanse officier, een beetje vaderlijk, een beetje verliefd, neemt haar in vertrouwen, over joodse vluchtelingen die in een naburig kasteel schuilen. Maar hij moet vertrekken, naar Stalingrad. Veertig jaar later gaat Lise op zoek naar wat ze toen vermoedde, niet begreep en niet mocht weten. Ze komt op het spoor van de gesneuvelde officier en krijgt de brieven aan zijn familie te lezen, waarin hij zijn aanbidding voor Lise en de lotgevallen in Rusland beschrijft.

Maspero roept een beklemmende sfeer op, vol tegenstrijdigheden: een mengelmoes van geheimzinnige verdwijningen, beslommeringen van alledag en poëtische beschrijvingen van het landschap. Snel en helder, in weinig woorden aanstippend, heeft hij van een historisch verhaal bijna een sprookje gemaakt. De roman is nu al genomineerd voor de prix Renaudot, van komend najaar.

    • F. J. van Marle