Eten uit de achterbak van een Rolls Royce is een must

Robert Killroy Silk besteedde er op de BBC televisie een hele Killroy-uitzending aan: the snobs, the prices, the balls, the belles, the picknicks en the pickups. In Engeland is 'The Season' weer begonnen. En net als vorige jaren meld ik traditiegetrouw de stand van zaken. The Season werd geopend door het zeer exclusive Glyndebourne Festival. De Glyndebourne Festival Society heeft 5000 leden, die natuurlijk het eerste in aanmerking komen voor een toegangsbewijs. Op de wachtlijst staan nog eens 6000 namen genoteerd. Wie kans ziet om met picknickmand tot Glyndebourne door te dringen heeft het gemaakt. Bernard Haitink mocht z= naar binnen. Hij dirigeerde op de openingsavond op 28 mei Mozart's Figaro. Vroeger deden alleen mensen die aan het Engelse hof waren voorgesteld, een titel en geld genoeg hadden en dus niet hoefden te werken, mee aan dit drukke seizoen. Tegenwoordig kan iedereen met genoeg geld bijna overal naar binnen. Het blijft oppassen, want oudgedienden merken aan het verkeerde accent, de foute kledij en onjuiste eet- en drinkgewoonten dat je er niet echt bijhoort. Een 'pickup' uit een hogere klasse kun je dan wel vergeten.

'Minor Royalty' en artiestenvolk treft men aan bij de opening van de zomertentoonstelling in de Royal Academy in Londen. Echte Royalty is aanwezig bij Royal Ascot, een van de belangrijkste plaatsen om gezien te worden. Men drinkt er uiteraard champagne; zo dicht mogelijk in de buurt van de Royal box, waar koningin Elizabeth nog wel eens opgewonden kan raken. Door de snelheid van haar paarden. Bij deze races is gerookte zalm passé, kaviaar net iets te patserig en steaks ongezond. Wel door de beugel kunnen gravad lax, zeeduivel en gerechten met wilde paddestoelen. Eten uit de achterbak van de Rolls Royce blijft, hoe onhandig ook, een must. Iedereen die ook maar iemand is, is bij Ascot.

Ook bij het roeien op de Henley Royal Regatta wordt veel champagne gedronken. Damesrokken horen tot over de knie te vallen en heren dienen er in de juiste Henley-streep gekleed te gaan.

Volgens Mrs. John Garton, echtgenote van de president van Henley is Ascot 'vermoeide zijde' en Henley 'fris katoen'.

Wat minder status heeft inmiddels Wimbledon, dat volgende week begint. Aan kaartjes valt te komen. Mensen die voortijdig wedstrijden verlaten kunnen hun entreebewijs in een bus stoppen. Deze kaartjes worden dan vervolgens opnieuw voor ongeveer 4 pond aan echte tennisliefhebbers verkocht. Duur zijn vooral opera en bals. Een avond Placido Domingo in Blenheim Palace kost 280 pond, maar daar is wel het diner in aanwezigheid van de Duke of Marlborough bij inbegrepen. Kaartjes voor The Rose Ball kosten slechts 126 pond: inclusief een champagne-receptie, een diner en een in het wild rondwandelende Prinses Alexandra.

Bij cricket is geen beroemdheid te bekennen. Kaartjes voor Eton V Harrow kosten slechts 6 pond. Het gaat hier echt om de sport. Men drinkt tijdens de matches voornamelijk Pimm's. Voor 20 pond kun je bij Cartier International Polo niet alleen genieten van bronzen Argentijnse polospelers. Ook de nouveau riche uit Hollywood heeft polo ontdekt. Richard Gere wordt verwacht.

De Engelse televisie zendt gelukkig een aantal Season-evenementen uit, zodat men thuis op de bank met een glas Pimm's of champagne kan meegenieten. Voor een couch potato-hapje zie recept van vandaag.

    • Anne Scheepmaker