Dwergstaatje wint bij honkbaltoernooi van grote broer

ROTTERDAM, 17 JUNI. De Europese verhoudingen op honkbalgebied leken voor decennia gewaarborgd. Tot het dwergstaatje gisteren in Almere zijn grote broer versloeg en de grote broer ook nog eens wist uit te schakelen in het Europa Cup 1-toernooi. Door de sensationele 14-7 overwinning van San Marino op Nettuno, is de Italiaanse landskampioen kansloos voor een hoge klassering. In de kruisfinales speelt gastheer ADO morgen tegen San Marino en ontmoet Neptunus het zwakke Montpellier.

De kans dat de Europa-Cupfinale zondag tussen Neptunus en ADO zal gaan, is aanmerkelijk groter dan tot gisteren was voorspeld. Neptunus werd woensdag nog ruim verslagen door Nettuno, dat zelfs een Nederlands protest ongedaan wist te maken. Gisteren voldeed de Rotterdamse club aan de verwachtingen door het Tsjechische Brno na 4 innings met 15-1 te verslaan. Door de zege van San Marino op Nettuno eindigden drie clubs met evenveel punten op de eerste plaats in poule B. Het aantal tegengescoorde runs moest tenslotte bepalen welke twee clubs zich kwalificeren voor de halve finales. Nettuno bleek de minste runs gelopen te hebben.

Voor het team van coach Charles Urbanus komt de uitschakeling van de grote concurrent niet ongelegen. Urbanus heeft zijn zinnen gezet op twee hoofdprijzen: de landstitel en de Europa Cup. In de competitie laat het veldspel nog te wensen over. Maar Neptunus zal zich zeker plaatsen voor de play offs, de slotronde die het vorig seizoen winnend afsloot.

In poule A had titelverdediger ADO geen enkele moeite met het Russische Red Devils Moscow, 17-4. De Haagse club eindigde zonder nederlaag op de eerste plaats. In de Nederlandse competitie staat ADO na 22 wedstrijden bovenaan, maar de gewenste vorm bleef tot nu toe achterwege. Morgen moet blijken of de serieuze voorbereidingen op het Europa-Cuptoernooi zijn vruchten afwerpt. ADO zal de Sanmarinezen zeker niet onderschatten. De Zuideuropese honkballers hebben het spel in Italië onder de knie gekregen en zijn ongetwijfeld in de 'winning mood'.