Dominique Fernandez

Dominique Fernandez: Le dernier des Médicis. Uitg. Grasset, 307 blz. Prijs ƒ 49,95.

In Le dernier des Médicis beschrijft Dominique Fernandez de nadagen van de macht en glorie van Florence en de Médicis. Gian Gastone, de laatste groothertog, stierf in 1737. Het weinige dat er over hem bekend is, is niet erg verheffend. Fernandez volgde het spoor van de timide jongen, in de steek gelaten door zijn moeder, een Franse prinses, die het strenge en bigotte beleid van haar echtgenoot Cosimo III niet uithield. Gian Gastone ontwikkelt zich tot een extravagante genieter van kunst en sensuele genoegens. Hij doet dat niet met soortgenoten, maar juist recalcitrant met vrienden van laag allooi. Na een mislukt huwelijk met een Duitse prinses keert hij terug naar Florence en wordt de laatste groothertog. Daar eindigt hij in vadsigheid, zich letterlijk doodsnoepend.

De schrijver heeft de kunstgreep van de 'opgedoken' memoires van een hofarts toegepast. Die noteert het verhaal van de verloedering, cumulerend in een historische gebeurtenis: in plaats van te wuiven braakt de groothertog naar de menigte. Curieuze en geheimzinnige gebeurtenissen in het verleden fascineren Fernandez, met fantasie bouwt hij er personages en verhalen omheen, die er vanzelfsprekend en authentiek uitzien.

    • F. J. van Marle