Contactgroep tekent nieuwe kaart Bosnië

LONDEN, 17 JUNI. De ministers van buitenlandse zaken van de landen van de internationale 'contactgroep' voor Bosnië komen begin juli bijeen om hun akkoord te hechten aan een nieuwe landkaart van Bosnië, die vervolgens de strijdende partijen zal worden voorgelegd - met het consigne dat ze die kaart niet kunnen afwijzen.

Diplomaten van de contactgroep - waarin Rusland, de Verenigde Staten, de Verenigde Naties, Groot-Brittannië, Frankrijk en Duitsland zijn vertegenwoordigd - hebben zich gisteren in Londen beziggehouden met het uittekenen van een landkaart waarop, naar algemeen wordt aangenomen, de moslims en de Kroaten 51 procent van het Bosnische grondgebied toegewezen wordt en de Serviërs 49 procent. Er zijn geen details over de bijeenkomst bekendgemaakt. Wel echter is meegedeeld dat de ministers Kozyrev, Christopher, Hurd, Juppé en Kinkel de kaart begin juli zullen fiatteren.

Een van de leiders van de Bosnische Serviërs, Momcilo Krajišnik, zei gisteren dat de landkaart van de contactgroep “onaanvaardbaar” is voor de Serviërs. “Zoals ze er nu bij liggen” wekken de kaarten bij de Serviërs “ontsteltenis en ongerustheid” op, aldus Krajišnik: “Ze komen neer op de eliminering van de resultaten van onze patriottische strijd.” Hij eiste “verbeteringen en correcties” op de landkaarten. (Reuter, AP)