Carnavalssfeer bij sportduels is Amerikaanse agent vreemd; Nederlandse dienders als buffer

WASHINGTON, 17 JUNI. Enkele Nederlandse politie-agenten komen naar Amerika om voor hun Amerikaanse collega's de stemming onder de Oranje-fans te helpen interpreteren bij de wereldkampioenschappen voetbal komende weken. Amerikaanse dienders zijn niet gewend aan de carnavalssfeer, die bij Nederlandse voetbalfans pleegt te heersen. De jool van Oranje-supporters vormt een element in de botsing der beschavingen die zich de komende weken in Amerika zal voordoen. De Nederlandse agenten willen als 'buffer' dienen en de gemoederen onder supporters kalmeren. De 300 Washingtonse politie-agenten, die het Robert F. Kennedy stadion zullen bewaken, zijn getraind in de verschillende culturen van de landen die daar tegen elkaar uit komen, Mexico, Saoedi-Arabië, Noorwegen, Italië en Nederland. Hoge politiefunctionarissen zijn naar Spanje en Frankrijk gereisd om daar het voetbalvandalisme te bestuderen.

Noren plegen politie-agenten op de schouder te tikken, als ze hen iets duidelijk willen maken. Nederlanders plegen met bier over straat te lopen, hetgeen in Amerika ten strengste is verboden. Blikjes of flesjes met bier of wijn mogen in Amerika niet zichtbaar zijn op straat. De Amerikaanse politie wordt in Was hington en Orlando geassisteerd door enkele Nederlandse collega's, die kunnen beoordelen of Nederlandse Oranje-fans bedreigend zijn. Amerikaanse politie-agenten hebben de neiging om naar hun pistool te grijpen en freeze te roepen als ze een groepje van twintig feestvierders op zich af zien komen. Nederlandse politie-agenten zijn daar meer aan gewend en zullen een 'bufferfunctie' vervullen.

Amerikaanse sportliefhebbers zijn tam vergeleken bij Nederlandse. Ze staan altijd netjes in de rij. Het heeft te maken met de wellevendheid, die in dit op efficiënte communicatie ingestelde land van hoog tot laag bestaat, ondanks de misdaad-erupties. Van geweld is onder Amerikaanse supporters helemaal geen sprake, ook al gaat het er bij sporten als American football en ijshockey nog zo ruw toe. Amerikanen schrijven de Europese gewelddadigheid toe aan de saaiheid van het spel, dat alleen maar frustraties zou opleveren. “Dit komt door het gebrek aan resultaat”, schreef David Brooks gisteren in de Wall Street Journal. “Als domme honden hollen voetbalfans achter elk passerend eekhoorntje aan, denkend dat ze het kunnen vangen. Dat wil zeggen, elke keer als een speler doorbreekt en een doelpunt kan worden gescoord, staan de fans op in een staat van verhoogde verwachting. Maar dan gaat de volgende trap recht naar een verdediger en gebeurt er niets”, aldus Brooks.

De populaire Amerikaanse sporten football en baseball zijn door de gecompliceerde regels, statistieken en snelle bewegingen moeilijker zonder voorkennis te volgen dan voetbal, maar er wordt wel meer gescoord, ook al duren vooral honkbalwedstrijden steeds langer. Ook bij basketbal is er veel beweging op het veld en wordt veel gescoord. De hoop is dat er bij het WK in Amerika door de aangepaste buitenspelregel ook meer zal worden gescoord.

De Amerikaanse autoriteiten zijn grondig voorbereid op fans die gebrek aan actie op het veld willen compenseren met eigen grof gedrag op straat. Voor het voetbalveld in het Robert F. Kennedy-stadion in Washington staat tegen de wensen van de WK-organisatie een hek van bijna twee meter hoog. Alle toeschouwers worden bij binnenkomst gefouilleeerd. Het ministerie van defensie heeft acht videocamera's opgesteld om het publiek te begluren. Elke vierkante centimeter wordt meegenomen. Het kleinste incident dat voetbalspelers of officials bedreigt, kan worden gezien en doorgenomen. De FBI-computer is meteen beschikbaar. Tegelijkertijd worden de resultaten van voetbalwedstrijden elders ook in de gaten gehouden, want die zouden de stemming in het stadion kunnen beïnvloeden.

In wijken van Washington met veel cafés en bars zullen extra politiepatrouilles lopen om de fans in de gaten te houden. Het wijde marsveld middenin het centrum van de hoofdstad, de Mall, is ontoegankelijk voor feestende voetbalsupporters, evenals Lafayette Square, vlak voor het Witte Huis. Beide pleinen zijn symbolen, die een veel grotere rol spelen in het Amerikaanse nationale bewustzijn dan voetbal.

    • Maarten Huygen