Berlusconi welkom in Bonn, maar geen steun

ROME, 17 JUNI. De eerste buitenlandse reis van premier Berlusconi, een bezoek aan bondskanselier Kohl, is in veel opzichten een succes geworden, maar Berlusconi heeft geen openlijke steun gekregen voor zijn verzoek de Europarlementariërs van zijn partij Forza Italia op te nemen in de fractie van Europese christen-democraten (EVP).

Kohl bereidde Berlusconi gisteren in Bonn een hartelijk welkom waarin hij niet verwees naar de aanwezigheid van vijf ministers van de neofascistische Nationale Alliantie in het Italiaanse kabinet. “Het is goed samen te werken op een nauwe en vriendschappelijke manier,” zei Kohl. “U heeft een grote verantwoordelijkheid op u genomen op een belangrijk moment in de geschiedenis van uw land, en ik wens u succes en zegeningen bij het uitvoeren van de moeilijke taken.”

“Na het einde van de Tweede Wereldoorlog en de instorting van het nazisme en het fascisme hebben we samen een democratie opgebouwd,” zei Kohl in de enige toespeling op het verleden.

Na afloop van het korte bezoek, bijna drie uur, zei Berlusconi dat de 27 Europarlementariërs van zijn partij zich vooralsnog bij geen enkele fractie zullen aansluiten. “Wij zullen naar het Europese Parlement gaan met onze nieuwe identiteit, wij zijn nieuwe mensen die geen traditie hebben”, zei Berlusconi. “We zullen wachten tot we de politieke opstelling van andere groepen hebben leren kennen, hun meningen en de manier van functioneren van het parlement voordat we besluiten bij welke groep we ons aansluiten.”

Berlusconi heeft eerder gezegd dat hij zich wil aansluiten bij de fractie van de Europese christen-democraten. Daarmee wil hij zijn claim onderstrepen dat Forza Italia een centrumpartij is. Hij heeft daarvoor geen openlijke steun weten te krijgen van Kohl, al kan daarbij een rol spelen dat niet iedereen zijn kaarten op tafel wil leggen in de politieke ruilhandel rondom de opvolging van Delors. Kohl heeft volgens de Italiaanse pers geen duidelijke uitspraak gekregen van Berlusconi over de vraag welke kandidaat Italië steunt.

De Duitse oppositiepartij SPD en de Groenen hadden er bij Kohl op aangedrongen Forza Italia niet toe te laten tot de Europese christen-democratische fractie. In Italië is gesuggereerd dat Kohl dat wel zou willen, om de macht van de fractie te vergroten, maar pas na de Duitse verkiezingen, om te voorkomen dat dit een probleem in de campagne wordt. Volgens het Duitse persbureau DPA was Kohl bovendien lichtelijk geïrriteerd over opmerkingen van Berlusconi dat Forza Italia met de CDU “de principes van de gezamenlijke christelijke tradities deelt”.

Over het beleid ten aanzien van Europa zei Berlusconi dat hij niet het Europese minimalisme à la Thatcher zal volgen. Hij beloofde samenwerking “bij de opbouw van een Europa dat een defensiepolitiek en een effectiever buitenlands beleid kan uitdrukken”. In gesprekken met journalisten na afloop zei Berlusconi nogmaals dat er geen neofascisten in zijn kabinet zitten en dat alle leden van de Nationale Alliantie de democratische principes ten volle onderschrijven. Intolerantie, racisme en antisemitisme horen bij een ver verleden, zei Berlusconi.