Bejaarde FIFA-voorzitter herkozen

ROTTERDAM, 17 JUNI. Er bestaat geen voorgeschreven maximum leeftijd voor de persoon die de functie van voorzitter van de wereldvoetbalfederatie FIFA bekleedt. Daarom kon de Braziliaan Joao Havelange gisteren worden herkozen. Hij zal in 1998, aan het einde van zijn zesde en laatste ambtstermijn, 82 jaar oud zijn.

De bejaarde Havelange heeft de laatste tijd alle opmerkingen over zijn hoge leeftijd in combinatie met de hoogste voetbalfunctie, laconiek weggewuifd. Hij wandelt dagelijks nog een uur, zwemt een kilometer en doet gymnastiekoefeningen, zo verdedigt hij zijn goede gezondheid.

De voorzitters van de continentale bonden vinden hem in elk geval niet te oud. Zij hebben hem meerdere malen bijna gesmeekt nog één keer voor vier jaar bij te tekenen, zegt de hoofdpersoon zelf. Hiermee zou de indruk zijn gewekt dat iedereen Havelange's aanblijven heeft toegejuicht. Maar binnen de voetbalwereld is er ook kritiek op de autoritaire Havelange. Dankzij zijn populariteit in Afrika en Zuid-Amerika heeft hij echter nog altijd een grote meerderheid achter zich. In Europa zijn er geheime plannen geweest om hem ten val te brengen.

Maar de oppositie zweeg uit angst voor de eigen positie, toen bleek dat zij een kansloze strijd moest leveren. Want de FIFA-voorzitter heeft bewezen harde maatregelen niet te schuwen tegen personen die niet doen wat hij wil. Zo droeg hij zijn landgenoot Pélé, door velen als de grootste voetballer aller tijden beschouwd, op om bij de WK-loting eind vorig jaar buiten het officiële gedeelte te blijven. De voormalige balvirtuoos had het aangedurfd de voorzitter van de Braziliaanse voetbalbond, Ricardo Teixeira, van corruptie te beschuldigen. Deze Teixeira is de schoonzoon van Havelange, die door Pélé derhalve publiekelijk aan de schandpaal werd genageld.

Havelange pleegt zich weinig aan te trekken van wat anderen zeggen. De kritiek uit Europa die ook hem via zijn trouwe informanten ter ore is gekomen, wuifde hij laconiek weg. Hoe durven ze hem, de grote Havelange, te bekritiseren. Onder zijn bewind groeide het aantal lidstaten naar 191. Onder zijn bewind zal het WK-voetbal 35 miljoen tv-kijkers trekken. En onder zijn bewind veranderde de FIFA van “een boerenbedrijf” in “een multinational”. Wat zeuren die Europeanen nou eigenlijk?

Jean Marie Faustin Godefroid Havelange stamt zelf uit Europa. Hij nam als zwemmer deel aan de Olympische Spelen van '36 en als waterpoloër aan die van '52. Hij werd in 1958 voorzitter van de Braziliaanse sportfederatie. In '63 werd hij lid van het IOC. Vlak voor het WK van '74 werd hij opvolger van Sir Stanley Rous.

Zijn laatste grote wens is het krijgen van de Nobelprijs voor de Vrede. Hij werd in 1988 al voorgedragen voor deze onderscheiding. Hij probeert nu, met het voornemen om hulpacties op te zetten voor arme kinderen, opnieuw in de gunst te geraken van de niet-voetballers in de wereld.