Aandelenkoersen op Damrak verder omlaag

AMSTERDAM, 17 JUNI. De aandelenkoersen op de Amsterdamse effectenbeurs hebben vanmorgen opnieuw het laagste punt van dit jaar bereikt. De daling was minder groot dan gisteren. Er was ook nauwelijks handel.

AMSTERDAM Op de doodstille beurs waren de gedachten van de handelaren meer bij het wereldkampioenschap voetbal dat vanavond begint met de wedstrijd Duitsland-Bolivia dan bij de transacties in aandelen. De beleggers zijn kopschuw geworden door het afglijden van de koersen de laatste maanden. “We hebben flinke klappen gehad van de obligatiemarkten en ook het laagterecord van gisteren heeft weer mensen aan het schrikken gemaakt”, zei een handelaar.

Vanmorgen werd de lusteloosheid versterkt door het ontbreken van belangrijk bedrijfsnieuws en het naderende weekeinde. In de huidige windstilte was het geringste zuchtje al genoeg voor een koersbeweging. Het aflopen van optiecontracten zorgde voor enig aanbod van aandelen, waardoor de koersen licht daalden. Amsterdam EOE-index (EAX) van de 25 meest actieve fondsen noteerde in de ochtenduren precies 395 punten, nadat gisteren al een laagterecord voor 1994 was geboekt op 395,74 punten. Tegen de middag krabbelde de AEX weer iets op maar bleef staan op een klein verlies van 0,12 punt.

De opvallendste daler was KPN, dat afgelopen maandag zijn eerste notering kreeg op 50,50 gulden. De koers dook bij heel rustige handel onder de introductiekoers van 49,75 gulden op 49,60 gulden, ondanks de stabilisatie-activiteiten van syndicaatsleider ABN Amro. “Heel teleurstellend, ik had echt verwacht dat ABN het andeel op de introductiekoers zou houden”, mopperde een handelaar. “Het aandeel is geplaatst en daarmee is alles gezegd”, zei een andere handelaar.

NEW YORK Er viel gisteren niet veel te beleven op de effectenbeurs van New York, maar de Dow Jones-index van de 30 toonaangevende fondsen wist met een eindstand van 3811,34 punten wel een winst van 20,93 punten te boeken.

Onder de grote fondsen die winst boekten was Exxon, dat zich wist te herstellen van het verlies dat was opgetreden nadat bekend was geworden dat de maatschappij verantwoordelijk wordt geacht voor de olieramp bij Alaska. Procter & Gamble kon stijgen omdat het voor het eerst in tien jaar een nieuwe pijnstiller op de markt brengt.

TOKIO De minder gespannen situatie in Korea deed de koersen op de effectenbeurs van Tokio duidelijk goed. De Nikkei-index van 225 fondsen sloot 135,83 punten hoger op 21.503,30. Ook op de effectenbeurs van Seoel werd het nieuws goed ontvangen. Daar klom de belangrijkste index met 2,3 procent.