Zwemmen, varen, vissen; Meren in Nederland

Meren en plassen in Nederland. Het eerste wat te binnen schiet is Friesland. Toch zijn de meeste waterpartijen in het westen van het land te vinden. Waar kun je surfen, waar zwemmen, waar kanoen?

Friese meren

De grote Friese meren - waarvan het Sneekermeer, het Tjeukemeer, Slotermeer, Fluessen en het Heegermeer de bekendste zijn - staan met elkaar in verbinding door vele vaarten en kanalen. Motorbootvaarders en zeilers kunnen zodoende lange tochten maken. In het watergebied zijn 200 toeristische aanlegplaatsen waar je maximaal drie dagen kosteloos mag aanmeren en overnachten. Op het Tjeukemeer, de Fluessen, het Nonnewijd, het Sneekermeer, het Heegermeer, de Leijen en de Grote Wielen bij Leeuwarden zijn speciale surfstrandjes en er zijn kanoroutes uitgezet door vaarten, weilanden en bossen en over de meren. In principe kun je overal zwemmen, maar het Friese water is meer bedoeld voor boten dan voor mensen: speciale zwemgelegenheden zijn haast niet te vinden. Aan het Sneekermeer is bij de Potten te Offingawier een natuurbad met speel- en zonneweiden. Bij de ANWB is een zwemwaterkwaliteitkaart van heel Nederland verkrijgbaar. Bijkomen van het vermoeiende zeilen of het ontspannen motorvaren kan op terrasjes in de dorpjes en stadjes aan de meren, zoals in Sneek en de watersportdorpen Heeg of Grouw, gelegen aan respectievelijk het Heegermeer of het Pikmeer. Bij het VVV in Friesland is een gids verkrijgbaar met informatie over bezienswaardigheden, cultuur, sport, ontspanning, restaurants, hotels en campings. Inl 058-136691.

Krabbeplas (ZH)

In de overvolle Randstad kun je ten westen van Vlaardingen op de Krabbeplas surfen, kanovaren en zwemmen tegen de achtergrond van flatgebouwen. Er zijn stranden en uitgestrekte ligweiden. Vooral voor kleine kinderen is het er geschikt: een deel van de plas is gereserveerd voor zwemmers. De kwaliteit van het zwemwater wordt regelmatig door de provincie gecontroleerd. Surfplanken en kano's zijn te huur bij de Surfshop van Dewisurfing, vlak bij het Paviljoen De Krabbeplas waar men behalve koffie ook maaltijden serveert. Overnachten kan een stukje verderop, aan de rand van Maassluis, op een kampeerboerderij aan de Vlaardingsedijk, met uitzicht op de Nieuwe Waterweg. Ten oosten van Maasland, ligt de Foppenplas, een stuk land wat speciaal onder water is gezet voor watersportrecreatie. Hier kunnen surfers, zeilers, kanoers en bezitters van motorboten zich uitleven. Inl Recreatieschap Midden-Delfland 01891-12166.

Zevenhuizerplas (ZH)

Boven Rotterdam, tussen Bleiswijk en Zevenhuizen, liggen aan de rivier de Rotte, de Rottemeren en de Zevenhuizerplas; anderhalve kilometer lang en 600 meter breed. Op de Zevenhuizerplas is motorvaart niet toegestaan, dus er kan rustig gesurfd, gezeild en gezwommen worden. Voor dat laatste is, bij het zandstrand, een stuk water afgezet met een ballenlijn, zodat zwemmers niet bang hoeven zijn voor hun hoofden. Aan de plas kan men eten in restaurant de Strandgabber en surfuitrusting huren bij Eurosurfing. In het nabijgelegen Hoge en Lage Bergse bos kan men wandelen, golfen, fietsen en paardrijden. Op de Rotte en Rottemeren zijn wel motorboten toegestaan.

Reeuwijkse Plassen

In de buurt van Gouda, in het Groene Hart van Zuid-Holland, liggen de Reeuwijkse Plassen; ontstaan door afgraving van veengrond. Aan de A12 ligt het natuurgebied De Reeuwijkse Hout, grenzend aan de plas Broekvelden/Vettenbroek, waar wandelpaden en fietspaden zijn. Aan de plas is een strand met lig- en speelweiden. Op dit gedeelte van de plassen is motorvaart verboden. Wel kun je er surfen, zeilen, roeien en kanovaren. Voor de zwemmers en kinderen is een gedeelte van de plas, met een apart afgebakend ondiep gedeelte, met drijflijnen afgezet. Het westelijk deel van de Reeuwijkse Plassen concentreert zich op de watersport: jachthavens, watersportverenigingen en boot- en verhuurbedrijven. Aan de noord-oostkant van de plas Elfhoeven ligt een recreatiestrook, waar tevens ruimte is voor sportvissen. Natuur- en Recreatieschap Reeuwijkse Plassen en omstreken. Inl 070-3116974/ 3116406.

Loosdrechtse Plassen

Onder Hilversum liggen de Loosdrechtse Plassen. Het middengedeelte bestaat uit vijf grote plassen van elkaar gescheiden door rietkragen en eilanden. In het noordelijke gedeelte ligt de Vuntusplas met aangrenzend een laagveenmoeras omzoomd door sloten en moerasbossen. Door het Vuntusgebied zijn roei- en kanoroutes uitgezet. Boten zijn te huur aan het beginpunt bij de Heulsloot. Op de grote plassen kun je varen, zeilen, zwemmen, surfen, waterskien en para-sailen (bij het eiland Marcus Pos). Motorboten mogen overdag niet sneller varen dan 12 km/uur en 's nachts niet harder dan 6 km/uur. Aanmeren mag voor maximaal drie dagen op de eilanden Weer, Geitekaai, Bijltje, Meent of Marcus Pos. Op de laatste twee zijn zonneweiden en zwemkommen met zandstrandjes te vinden. Kamperen kan op het Recreatiecentrum Mijnden. Inl Plassenschap Loosdrecht 030-333117, VVV Loosdrecht 02158-23958 en VVV Breukelen 03462-65192.

Vinkeveense Plassen

Iets ten noord-westen van de Loosdrechter Plassen, liggen de Vinkeveense Plassen, bestaande uit de Noord-, Midden- en Zuidplas, die onderling in verbinding staan. Op de Noordplas liggen 12 zandeilanden, waarvan de meeste alleen bereikbaar zijn via het water. Enkele hebben strandjes waar kleine kinderen kunnen spelen en zwemmen. Inl Recreatieschap Vinkeveense Plassen 030-333117.

Het Twiske (NH)

Het Twiske - ten noorden van Amsterdam - staat door oude kanalen, veenriviertjes en sloten in verbinding met de kleinere Zuidwesterplas en Kerkebreek. Dit gebied leent zich niet voor alle vormen van watersport, maar kanovaren kan er uitstekend. In de omgeving van Wormer, Oostzaan en Landsmeer en bij Monnickendam zijn diverse routes uitgezet. Kano's kunnen gehuurd worden in Broek in Waterland, Holysloot, Monnickendam, Wormer, Jisp en aan het Twiske. Inl Recreatieschap Waterland 02903- 3606.

Het Alkmaardermeer

Midden in de Noordhollandse polder ligt het Alkmaardermeer, een van de weinige nog niet ingepolderde gebieden. De omgeving en de oevers van het Alkmaardermeer zijn geschikt gemaakt voor alle vormen van watersport. Er zijn drieduizend lig- en aanlegplaatsen, jachthavens, een surfschool, verhuur van zeil- en roeiboten en doorgaande kanoroutes. Waterskien kan ook: met een vergunning voor een snelle motorboot in het gebied Deilings. Vissen kan bij Uiterdam en op Dorregeest zijn plaatsen voor dagkamperen. Inl Informatiecentrum De Blankert 02513-11410.

Het Grevelingenmeer

Afgesloten van de Noordzee door een dijk en de Brouwersdam ligt tussen de eilanden Goeree-Overflakkee en Schouwen-Duiveland het Grevelingenmeer, het grootste zoutwatermeer van West-Europa (11.000 ha). Bijna overal geldt een snelheidsbeperking van 9 km/uur, behalve in de vaargeul; max 20 km/uur. Voor waterskiers zijn er twee snelvaarbanen, eentje bij de Brouwersdam, en een bij Bruinisse aan de Grevelingendam. Aan het Grevelingenmeer zijn drie grote oeverrecreatiegebieden te vinden: de Grevelingendam, de Punt van Goeree en de Brouwersdam met de Krabbelaarsbank. Het middelste deel van de plas is natuurgebied. Bij de Grevelingendam is een surfplas en een zwemmersplas met strandjes, ligweiden, douches en toiletten. Ook op de Brouwersdam zijn zwem- en surfzones. Als je geen zin hebt om je op of in het water te vermaken kun je in de omgeving van het meer fietsen, wandelen - op de Punt van Goeree en de Krabbelaarsbank zijn speciale wandelroutes uitgezet - en vogels kijken vanaf de vogelobservatiepunten op de Punt van Goeree en de Krabbelaarsbank. Vrij kamperen mag niet, maar er zijn rond het meer veel campings en bungalowparken waar je kunt overnachten. Inl VVV Zeeland 01180-3300 en het Bezoekerscentrum De Grevelingen 01878-2346.

    • Simone Barneveld