Willem III viel niet in de smaak in Montreux

MONTREUX, 16 JUNI. In 1875 huurde koning Willem III voor vijf jaar een villa in Montreux aan het Meer van Genève. Maar na de eerste zomer werd het huurcontract ontbonden wegens vernielingen aan het huis en de exhibitionistische neigingen van de koning. Dit heeft de Zwitserse historica Evelyne Lüthi ontdekt in het gemeentelijk archief van Montreux. Over drie maanden verschijnt bij de Zwitserse uitgever Cabedita een uitgave van haar hand over Montreux als tijdelijke verblijfplaats van kunstenaars en politici.

Bij haar speurtocht door het twaalfhonderd meter tellende archief trof zij een dossier aan met materiaal over Koning Willem III. Volgens de gedetailleerde archieven zegde huiseigenaar Mayor de koning de huur op wegens enorme schade aan onder meer servies- en glaswerk, en na verscheidene klachten over geluidoverlast. Maar de voornaamste grond voor de ontbinding van het huurcontract is te vinden in een politierapport uit die dagen. De inwoners van Montreux stoorden zich aan het feit dat Willem III herhaalde malen staand op het terras met uitzicht op het meer, in het zicht van de opvarenden van passerende raderboten, zijn kamerjas opende.

Het huurcontract berust in het archief van de familie Mayor. De politieverklaringen zijn te vinden in Les Archives Communales van Montreux.

Twee jaar later betrok de componist Tsjaikovski de leegstaande Villa Richelieu. Hij schreef daar in het voorjaar van 1878 zijn beroemde vioolconcert.