Waar is je gulden een daalder waard

Grafiek: In Turkije is je gulden méér dan een daalder waard. Een pakketje goederen dat hier ruim twee gulden kost, kun je daar kopen voor (omgerekend) één gulden.

Ook de Zuideuropese landen bieden veel waar voor je geld. Meer waar overigens dan in voorgaande jaren: door koersdalingen van de peseta, escudo, drachme en lire is vakantie in het zuiden een stuk goedkoper. Spanje is daardoor weer zo in trek dat de reiswereld met de handen in het haar zit. Begin juni was er al sprake van zeven miljoen overboekingen in dat land.

Vorig jaar ging de helft van de Nederlanders op vakantie in het buitenland. In totaal besteedden de vakantiegangers 13,3 miljard gulden. Buitenlandse toeristen die naar Nederland kwamen gaven hier 8,9 miljard gulden uit. Door de harde gulden zal de balans tussen toeristische inkomsten en uitgaven niet verbeteren.

    • Kim Wannet