Strategie Opec drijft olieprijzen verder op

ROTTERDAM, 16 JUNI. De olieprijzen zijn gisteren verder gestegen door de lange-termijn strategie van OPEC (Organisatie van Olie Exporterende Landen) die erop gericht is de prijs per vat op 21 dollar te brengen, en voorraadvorming in de VS die een gevolg is van stijgende prijzen. Ook de internationale spanning over het nucleaire programma van Noord-Korea was debet aan de prijsstijging.

Op de termijnmarkt in New York sloot de notering voor de toonaangevende Amerikaanse oliesoort West Texas Intermediate op 19,86 dollar, een stijging van 60 dollarcent. In Londen steeg de prijs voor Noordzee-olie ('Brent') met 31 cent tot 16,67 dollar per vat.

De OPEC-ministers bevestigden gisteren in Wenen dat het in maart overeengekomen produktieniveau van 24,52 miljoen vaten per dag dit jaar niet wordt gewijzigd. Ook werd besloten in september niet te vergaderen, waardoor nog meer zekerheid over het produktievolume ontstaat. De feitelijke produktie ligt dichtbij de 25 miljoen vaten per dag. OPEC raamt de vraag naar haar olie in het vierde kwartaal op 26 miljoen vaten per dag, waardoor dit najaar een krappere markt ontstaat.