Spike Lee steunt de spelers uit Kameroen

ROTTERDAM, 16 JUNI. De Amerikaanse filmregisseur Spike Lee, fan van de basketbalclub New York Knicks en de afro-amerikaanse zaak, heeft zich het lot aangetrokken van de armste deelnemers aan het wereldkampioenschap voetbal, de ploeg van Kameroen. “Ik geef toe dat mijn liefde voor het voetbal van recente datum is”, verklaarde Lee tegenover het Franse dagblad l' Équipe, bij de opening van een fundraising-bijeenkomst deze week in zijn kledingwinkel in Los Angeles.

De sterren van het Kameroenese team - Roger Milla, Stephen Tataw, Louis Paul Mfede, Thomas Nkono - signeerden voor enkele honderden belangstellenden voetballen in de winkel, waar anders Spike Lee's eigen kledingmerk, 40 Acres and a mule, wordt verkocht. Lee was er apart even voor overgevlogen uit Houston, waar hij de verrichtingen van de Knicks in het NBA-tournooi op de voet volgt. “Ik weet dat voetbal in de hele wereld populair is en de volkeren verenigt”, verklaarde de regisseur ter verklaring van zijn actie.

Lee wil voor de voetballers uit Kameroen ook een benefiet-galadiner à honderd dollar (tweehonderd gulden) per couvert organiseren. Hij hoopt de arme Afrikaanse voetballers op die manier aan ongeveer 100.000 dollar te helpen, waarmee zij de kosten van verblijf in de VS kunnen bekostigen. Om scheve ogen te voorkomen, zint hij op soortgelijke acties ten behoeve van de ploegen uit Nigeria, Marokko en Saoedi-Arabië.

Inmiddels heeft de regisseur toegezegd aanwezig te zullen zijn bij de match Brazilië-Kameroen op 24 juni in Palo Alto. Lee betreurt overigens dat voetbal niet populairder is onder de afro-amerikaanse bevolking van de Verenigde Staten en dat het Amerikaanse team op de WK slechts één zwarte speler telt, Cobi Jones.