Smartegeld steeds vaker geclaimd

In steeds meer situaties in Nederland wordt smartegeld geclaimd en uitgekeerd. Het maximumbedrag aan smartegeld dat in ons land voor reëel wordt gehouden bedraagt drie ton voor besmetting met het hiv-virus. Dit staat in het verschenen smartegeldhandboek van het tijdschrift Verkeersrecht, dat wordt uitgegeven door de ANWB.

Een verklaring voor de steeds hogere smartegelden is dat rechters steeds vaker kijken naar wat buitenlandse collega's bij vergelijkbare omstandigheden toewijzen. Een andere recente ontwikkeling is het verlenen van smartegeld voor psychische shockschade. Dit is de psychische schade die iemand ondervindt door een ingrijpend ongeval. Het smartegeldhandboek geeft onder meer voorbeelden van mensen die een oog verliezen (tussen de 35.000 en 45.000 gulden smartgeld), een vinger (3500 gulden), en een arm (60.000 en 75.000 gulden).