'Provocaties' Servië aan grens met Macedonië

Macedonië beklaagt zich steeds indringender over wat het noemt “Servische provocaties” langs de grens tussen Macedonië en het tot Servië behorende Kosovo.

Volgens de Macedoniërs maken Joegoslavische - dat wil zeggen Servische -soldaten zich vrijwel dagelijks schuldig aan grensschendingen, worden er loopgraven aangebracht aan de Servische kant van de grens en zelfs - bij Cupino Brdo - op Macedonisch grondgebied. Binnendringende Servische soldaten komen tot twee kilometer de grens over en vliegtuigen van de Joegoslavische luchtmacht schenden het Macedonische luchtruim.

De klachten van onder anderen de Macedonische minister van binnenlandse zaken Ljubomir Frckovski zijn bevestigd door de VN-vredesmacht UNPROFOR, die elfhonderd blauwhelmen in Macedonië heeft - onder wie 520 Amerikanen. Veel van hen liggen langs de grens tussen Macedonië en Servië met het uitdrukkelijke doel te voorkomen dat het Bosnische geweld, als het zou overslaan naar Kosovo, zich naar Macedonië zou kunnen uitbreiden. Woordvoerders van UNPROFOR hebben gezegd dat Joegoslavische vliegtuigen VN-helikopters hebben onderschept binnen het Macedonische luchtruim. Servische soldaten verbieden op Macedonisch grondgebied blauwhelmen op bepaalde wegen en paden te patrouilleren omdat het om Servisch grondgebied zou gaan. Ook bemannen ze vuurstellingen en richten ze van daar uit hun wapens direct op de VN-soldaten aan de andere kant van de grens.

Macedonië heeft volgens Frckovski inmiddels zijn militaire aanwezigheid in het grensgebied vergoot. Het gevaar van een incident dat uit de hand zou kunnen lopen is aldus eveneens toegenomen.

De Servische provocaties hebben mogelijk te maken met de volkstelling die Macedonië vanaf 21 juni op touw zet. De leiders van de Servische minderheid in Macedonië hebben laten weten die te boycotten en de resultaten niet te zullen erkennen. Dragiša Miletic, de leider van de Democratische Partij van Serviërs in Macedonië, klaagde dat de Serviërs in Macedonië onder druk staan om zich bij de volkstelling voor Macedoniërs uit te geven en dat er geen Serviërs zitten in de commissies die volkstelling uitvoeren. Het aantal Serviërs in Macedonië bedraagt volgens de volkstelling van 1991 44.000 op een bevolking van 2,7 miljoen; volgens de Serviërs zelf zijn het er echter 300.000 tot 400.000.

Het is volgens waarnemers mogelijk dat Servië - dat de Macedonische onafhankelijkheid nooit heeft erkend en dat aanspraak maakt op het zuidelijke buurland - hoopt de verhoudingen binnen Macedonië in de cruciale periode van de volkstelling te kunnen destabiliseren.