Prijs oud papier stijgt tot 13 cent per kilo

AMSTERDAM, 16 JUNI. De prijs van het oud papier is de afgelopen week met vijf cent gestegen tot 13 cent per kilo. Dit heeft woordvoerder D. Lok van de Vereniging Aanbieders Oud Papier, die gemeenten en provincies vertegenwoordigt, vanmorgen bekendgemaakt.

De afgelopen maanden was de prijs al fors gestegen door de toenemende vraag van de papierindustrie naar oud papier. De prijsstijging betekent dat het inzamelen van oud papier weer lonend kan worden. Op dit moment moeten gemeenten nog geld toeleggen om het milieuvriendelijke inzamelen te kunnen bekostigen. Daarmee kunnen zij ophouden als de papierinkopers weer gaan betalen. Lok verwacht dat de papierinkopers straks vier of vijf cent voor een kilo gaan geven, waardoor niet alleen kerken en voetbalclubs maar ook particulieren hun oude kranten weer gaan wegbrengen.

Oud papier wordt overwegend gebruikt voor de produktie van karton. In Nederland wordt jaarlijks 2 miljoen ton verwerkt, waarvan 700.000 ton komt van de gemeenten en nog eens 450.000 ton van bedrijven. Dat er desondanks jaren een overschot aan oud papier was, kwam door de import uit Duitsland. Nu is in Duitsland de vraag naar oud papier weer fors toegenomen net als de export naar onder meer het Verre Oosten, waar de vraag enorm is gegroeid. De import uit Duitsland is daardoor sterk verminderd. Ook het herstel van de economie maakt de behoefte aan grondstof bij papierfabrieken groter.