Popsterren wijken uit naar Israel; 'Vredesconcert' van Gabriel in Sinaï verboden

JERUZALEM, 16 JUNI. Het concert dat de Britse popster Peter Gabriel zaterdag in Egypte aan de Rode Zee wilde geven om 'het Arabische en Israelische volk samen te brengen', gaat niet door. Om veiligheidsredenen hebben de Egyptische autoriteiten het concert in Taba in de Sinaï, vlak bij Israel, verboden.

Op dat concert zouden Gabriel, Lou Reed, verschillende popsterren uit het Midden-Oosten, Afrika en Groot-Brittannië optreden voor Egyptische en Israelische fans.

“Laat mij spelen” verzocht Gabriel de Egyptische autoriteiten gisteren alsnog tijdens een persconferentie in Tel Aviv, waar hij zondag speelt. Om het evenwicht te bewaren en 'het vredesproces in het Midden-Oosten te bevorderen' wilde Gabriel, die al vaker popconcerten ten bate van humanitaire doelen organiseerde, naast een concert in Israel ook een concert in Egypte geven.

De organisatoren denken er nu aan het 'Arabische' popconcert op Israelisch grondgebied bij de haven Eilat te geven.

De Egyptische organisatoren hadden al kaartjes voor het concert in Taba verkocht aan fans in Egypte, Israel, Saoedi-Arabië en de Verenigde Emiraten. Er werd gerekend op de komst van zeker zevenduizend Israelische fans. De populaire Egyptische popster Iman al-Bahr Darwish, die op het concert in Taba zou optreden, reageerde teleurgesteld op het verbod. Hij had zich er zeer op verheugd om op te treden voor een gemend publiek van Arabieren en Israeli's, zei hij. De Arabische popster Adel Saloumi is met de dood bedreigd nadat hij toegezegd had op het concert op te treden.

Gabriel zei op de persconferentie dat hij juist naar Israel gekomen was, omdat er een vredesakkoord getekend was, en dat het voor hem een voorwaarde was om ook in een Arabisch land te spelen. Westerse popsterren als Bob Dylan, Madonna, Michael Jackson en de groep Guns'n'Roses hebben recentelijk in Israel gespeeld.

Taba, waar Gabriel wilde optreden, ligt in het laatste stukje van de Sinaï dat in 1989 aan Egypte teruggegeven werd, nadat het tijdens de oorlog in 1967 door Israel bezet was. (Reuters, AP)