Philips maakt slordige CD-interactief voor WK-voetbal

Ook voor wie niet over een CDi-speler beschikt heeft Philips een schijfje voor het WK-voetbal. Het is van karton en kan draaien en biedt alle groepswedstrijden, kwartfinales, halve finales en de finale met plaatsen en tijdstippen. Het geeft een overzicht van de teams en hun kleuren en de gebruiker kan er de uitslagen op bijhouden, net als op de CDi. Deze laatste biedt meer en dat was te verwachten van het medium, waarbij de nadruk ligt op de 'i'.

De CD-interactief is een van de eerste media voor algemeen gebruik dat beeld, geluid en de schier oneindige mogelijkheden van de computer combineert. Computerfreaks spelen al enige tijd met beeld en geluid gecombineerd op CD-rom, wat zoveel wil zeggen als 'geheugen op CD'. Voor de huiskamer was er op de videorecorder en de CD-geluidsspeler na lange tijd niets. De CDi-speler brengt beide technieken bij elkaar voegt daar de mogelijkheid met de 'gegevens' te manipuleren aan toe. Het is in feite niet meer dan een computer in een gangbaar kastje (het ziet er uit als een 'normale' CD-speler) waarbij het televisietoestel als beeldscherm dient.

Het apparaat moet een belangrijke rol gaan spelen als er nog een dimensie aan de technologie wordt toegevoegd: het transport van de combinatie van beeld, geluid en de keuzemogelijkheden van de computer over grote afstand. Dat kan omdat alle gegevens digitaal (in 'computertaal') worden opgeslagen. Bij computers onderling is communicatie dan ook al in ruime mate mogelijk, het gaat er nu om de technologie eenvoudig beschikbaar te maken voor de huiskamer. Overheden en bedrijfsleven zien hierin grote kansen liggen voor de toekomst en zijn begonnen aan de verwezenlijking van een netwerk dat moet culmineren in de al veelbesproken elektronische 'superhighway', die iedereen en alles over de hele wereld met elkaar verbindt en waarover vele diensten worden aangeboden.

Voorlopig staat de CDi-speler nog op zichzelf en de gebruiker zal zich tevreden moeten stellen met wat hij aan plaatjes kan kopen. Dat zijn er al aardig wat. Vooral Philips, de 'uitvinder' van de CDi, is er veel aan gelegen het apparaat in de vaart der volkeren meegesleept te krijgen en het bedrijf begrijpt dat alleen veel verschillende soorten programma's de consument over de streep kunnen trekken. De CDi-speler moet een apparaat worden voor de massa.

Het WK-voetbal kon Philips dan ook niet zo maar voorbij laten gaan. Het programma dat het bedrijf speciaal voor het voetbalfestijn ontwikkelde, geeft een aardig beeld van de mogelijkheden van de CDi. Het bevat foto's van de stadions en de teams, er staan filmfragmenten op van vorige WK's, het beschikt over een spelschema en er is een archiefje ingebouwd met uitslagen, hoogtepunten en topscorers van alle WK's tot nog toe. Met de afstandsbediening kan de gebruiker door de verschillende mogelijkheden heen 'springen'.

Het aardigste van het programma is dat optimaal van de rekenmogelijkheden van de computer gebruik wordt gemaakt. Zo geeft het programma een overzicht van de lokale tijden in de Verenigde Staten met daarbij de tijd in de huiskamer ('CDi-tijd'). Op het spelschema keert deze omrekening terug: de aanvangstijd wordt in VS-tijd aangegeven met daarbij de tijd dat de wedstrijd in Nederland zal beginnen.

De gebruiker kan de scores met de CDi-speler bijhouden. Hij slaat de uitslagen in het geheugen op, na afloop van de groepswedstrijden rekent de CDi-speler uit welke teams doorgaan naar de volgende rondes. Dit bespaart veel gepuzzel in de omslachtige procedure die voor het afvallen of doorgaan van teams ontwikkeld is.

Aan het programma is wel af te zien dat het in haast gemaakt is. De 'graphics' zijn simpel, de informatie is soms summier en overbodig. In het overzicht van het Nederlands elftal zijn zo'n beetje alle spelers in de Nederlandse voetbalcompetitie opgesomd die maar enigszins in aanmerking kwamen voor de nationale selectie. De helft van de namen op de CDi zijn niet naar de Verenigde Staten vertrokken. Dat doet de vraag rijzen hoe accuraat de spelersinformatie bij de overige teams is. En op toeristische informatie over Orlando, Chicago of Washington zit de gemiddelde voetballiefhebber die bijna 100 gulden in het plaatje heeft gestoken ook niet echt te wachten.

Groot zal zijn teleurstelling zijn als de CDi-speler niet de beloofde filmbeelden op het televisiescherm tovert. Daarvoor is een 'video-cartridge' nodig en deze wordt niet standaard meegeleverd met het apparaat. Maar ach, er komt nog voetbal genoeg de komende weken.

    • Zeger Luyendijk